Moskva: Ukrajina ne treba da računa da će joj Evropa pomoći bez SAD

Moskva: Ukrajina ne treba da računa da će joj Evropa pomoći bez SAD

Visoki ruski diplomata Rodion Mirošnik izjavio je da je obilazak ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog po evropskim prestonicama besmislen jer evropske zemlje navodno nemaju nameru da pruže pomoć Kijevu bez podrške Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsednik Džo Bajden odlučio je propustiti planirani sastanak u subotu između zapadnih donatora oružja i ukrajinskih zvaničnika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, kako bi se vratio kući i nadgledao odgovor na uragan Milton. Nakon ovog poteza, sastanak je odložen bez najavljenog novog datuma.

Mirošnik, koji je dobio zadatak od ruske Ministarstva spoljnih poslova da istraži navodne ukrajinske ratne zločine, sugerisao je da je otkazivanje sastanka rezultat neslaganja između Bajdena i evropskih lidera oko podrške i mehanizma snabdevanja kijevskog režima.

Diplomata je izrazio kritiku prema odluci Bajdena da ostane u SAD radi suočavanja sa posledicama uragana, ističući da je i državni sekretar SAD, Antoni Blinken, morao biti prisutan kako bi se obezbedila zaštita američke obale od uragana.