Iran je izdao „tajno upozorenje“ američkim saveznicima

Iran je izdao „tajno upozorenje“ američkim saveznicima

Teheran je upozorio nekoliko američkih saveznika na Bliskom istoku, uključujući Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Katar, da ne pružaju podršku Izraelu u potencijalnim napadima na Iran, prema izvorima koje je citirao Vol strit džornal. Upozorenje je stiglo kao odgovor na pretnje iz Izraela nakon što je Iran izveo napad sa balističkim projektilima na tu zemlju. Izraelski zvaničnici zagovaraju snažan odgovor na nuklearne i naftne objekte u Iranu, dok Sjedinjene Američke Države nastoje da zadrže odgovor ograničen i izbegnu širenje konflikta na regionalnom nivou.

Sukob između Izraela i Irana izazvao je zabrinutost u zemljama Persijskog zaliva zbog sigurnosti njihovih energetskih infrastruktura. Postoje i strahovanja da bi američke vojne baze i trupe u regionu mogle biti u opasnosti usled mogućih grešaka ili eskalacije sukoba. Zvaničnici nekoliko zemalja sa američkim vojnim prisustvom izrazili su svoje želje da njihove teritorije ne budu korišćene za ofanzivne akcije protiv Irana.

Iran tvrdi da je spreman da se brani i da će uzvratiti na bilo kakve potencijalne napade Izraela na proporcionalan način u skladu sa domaćim i međunarodnim normama. Ukoliko dođe do napada na naftnu infrastrukturu Irana, Teheran najavljuje odmazdu na slične objekte u Izraelu. Iran ističe da su njegovi napadi bili usmereni isključivo na vojne ciljeve, a ne na civile.

Zapadni Jerusalim je upozoren da se suzdrži od preteranih reakcija, uz poruku da bi eventualna šteta među civilima mogla dovesti do revizije iranske nuklearne doktrine. Regionalni partneri izrazili su zabrinutost Pentagonu, ali ti zahtevi se smatraju neformalnim prema navodima iz Vašingtona.