Meksiko šalje 660 vojnika i Nacionalnu gardu da zaštiti uzgajivače limete koji trpe iznudu od strane kartela

Meksiko šalje 660 vojnika i Nacionalnu gardu da zaštiti uzgajivače limete koji trpe iznudu od strane kartela

Meksiko je u četvrtak objavio da je poslao 660 vojnika i militarizovanih oficira Nacionalne garde u zapadnu državu Mičoakan da zaštite uzgajivače limete koji su se žalili da trpe iznude od kartela.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je od početka administracije predsednika Klaudija Šejnbauma 1. oktobra poslalo 300 vojnika i 360 oficira Garde u nekoliko opština u kojima se uzgaja limetu.

U avgustu je više od polovine skladišta za pakovanje limete u nizinama Mičoakana privremeno zatvoreno nakon što su uzgajivači i distributeri rekli da su dobili zahteve Los Viagrasa i drugih kartela za smanjenje prihoda.

Odeljenje je saopštilo da vojnici posećuju pakirnice, prate kamione koji prevoze voće i obezbeđuju sigurnost na veletržnicama u glavnim proizvodnim oblastima oko gradova Apacingan, Agilja i Buenavista.

U njemu se navodi da su za nešto više od nedelju dana trupe raspoređene u Mičoakan zaplenile deset topova i dve granate.

Limete su apsolutni osnovni proizvod meksičke kuhinje. Vlada države Mičoakan priznala je zatvaranje proizvođača u avgustu, ali je tvrdila da je to uglavnom zato što uzgajivači nisu zadovoljni cenama koje dobijaju.

Iako se limet može činiti čudnom metom za narko kartele, oni su bili izvor prihoda za bande tokom većeg dela ovog veka.

Uzgajivači limete su 2013. osnovali i vodili najveći pokret osvetnika u Meksiku. Karteli su u to vreme preuzeli kontrolu nad distribucijom, manipulišući domaćim cenama useva poput avokada i limete, govoreći uzgajivačima kada mogu da beru i po kojoj ceni mogu da prodaju svoje useve.

To nisu samo limete; Sve je više dokaza da narko karteli iskrivljuju delove meksičke ekonomije, odlučujući ko će prodati proizvod i po kojoj ceni – a zauzvrat očigledno zahtevaju da prodavci vrate procenat prihoda od prodaje kartelu.

Korporacija Femsa, koja upravlja najvećim lancem prodavnica u Meksiku, u julu je objavila da zatvara sve svoje 191 prodavnice i sedam benzinskih pumpi u pograničnom gradu Nuevo Laredo, preko puta Lareda u Teksasu, zbog problema sa bandama.

Kompanija je saopštila da je dugo morala da se nosi sa zahtevima kartela da njene benzinske pumpe kupuju gorivo od određenih distributera.