Redovni unos ribe povezan je sa manjim rizikom od tinitusa kod žena

Redovni unos ribe povezan je sa manjim rizikom od tinitusa kod žena

Redovna konzumacija ribe može smanjiti rizik od tinitusa kod žena, prema studiji objavljenoj na internetu 28. septembra u American Journal of Clinical Nutrition.

Sharon G. Curhan, MD, iz Brigham and Vomen’s Hospital u Bostonu, i kolege su ispitali longitudinalnu povezanost između unosa morskih plodova i tinitusa. Analiza je obuhvatila 73.482 žene koje su učestvovale u Studiji zdravlja medicinskih sestara II (1991. do 2021.).

Istraživači su otkrili da je unos morskih plodova nezavisno povezan sa manjim rizikom od razvoja upornog tinitusa. Među učesnicima koji su konzumirali jednu porciju ribe nedeljno, rizik od tinitusa bio je 13 procenata manji; rizik je bio 23 procenta manji za one koji su konzumirali dve do četiri porcije nedeljno i 21 procenat manji za one koji su konzumirali pet ili više porcija.

Veći unos ribe od tunjevine, ribe sa lakom mesom i školjki je bio povezan sa manjim rizikom (npr. konzumacija tunjevine najmanje jednom nedeljno: prilagođeni odnos opasnosti [aHR], 0,84; laka riba: aHR, 0,91; školjke: aHR, 0,82). Postojao je trend većeg rizika kod unosa ribe sa tamnim mesom, dok je upotreba suplemenata ribljeg ulja bila povezana sa većim rizikom (aHRs, 1,09 i 1,12, respektivno).

„Ovi nalazi ukazuju na to da faktori ishrane mogu biti važni u patogenezi tinitusa“, pišu autori.

Jedan autor je otkrio veze sa industrijom biotehnologije i medicinske tehnologije.