Rusija zabranjuje Discord

Rusija zabranjuje Discord

Ruski medijski nadzornik Roskomnadzor nedavno je doneo odluku da zabrani popularnu platformu za razmenu poruka među korisnicima, Discord. Razlog za ovu zabranu navodi se kao objavljivanje „ilegalnih informacija“ i ignorisanje sudskih naloga. Discord je platforma koja omogućava korisnicima trenutne poruke, glasovne i video pozive, kao i grupna ćaskanja. Iako je sedište ove platforme u Sjedinjenim Američkim Državama, postala je poznata i popularna ne samo među igračima onlajn video igrica, već i u korporativnim krugovima.

Roskomnadzor je izjavio da je pristup Discordu ograničen zbog kršenja zahteva ruskog zakonodavstva i da je ova odluka usledila nakon objavljivanja nelegalnih informacija. Nadzorni odbor je zahtevao uklanjanje 947 postova koji su sadržali nezakonit sadržaj, uključujući pozive na samoubistvo, ekstremizam, seksualno zlostavljanje dece i „LGBT propagandu“. Moskovski sud je nedavno kaznio Discord sa 3,5 miliona rubalja zbog nepoštovanja sudskih naloga, dok je već ranije ignorisao kaznu od šest miliona rubalja.

Cilj naredbi o uklanjanju nelegalnog sadržaja jeste sprečavanje upotrebe ovog mesindžera u terorističke i ekstremističke svrhe, regrutovanje za terorističke akte, ekstremizam i trgovinu drogom, prema izjavi Roskomnadzora za RT. Pored toga, Discord je bio popularan među blokčejn programerima, korisnicima kriptovaluta i trgovcima. Iako je deo ruskih korisnika prešao na Telegram nakon zapadnih sankcija, Discord je i dalje zadržao svoju popularnost među igračima širom sveta.

Prethodno je list Komersant sugerisao da bi Discord mogao biti ili zabranjen ili „ugušen“ zbog nepoštovanja zakona u Rusiji.