Trampova kontroverzna izjava o Gazi: „Bio sam tamo“

Trampova kontroverzna izjava o Gazi: „Bio sam tamo“

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, izazvao je buru reakcija nakon što je u radijskom intervjuu sa konzervativnim voditeljem Hjuom Hjuitom izjavio da je „bio u Gazi“, iako nema dokaza o takvoj poseti.

Tokom intervjua, Tramp je odgovarao na pitanje o mogućnostima obnove Gaze, naglašavajući njenu lokaciju i resurse. „Moglo bi biti bolje od Monaka. Ima najbolju lokaciju na Bliskom istoku, najbolju vodu, najbolje sve“, rekao je. Onda je dodao: „Bio sam tamo i bilo je teško. To je grubo mesto, pre nego što znate, pre svih napada i pre onoga što se dogodilo u poslednjih nekoliko godina.“

Kada je upitan da pojasni ovu izjavu, portparol Trampove kampanje rekao je za Njujork tajms da je „Gaza u Izraelu“ i da je Tramp zapravo bio u Izraelu. Međutim, ova tvrdnja izazvala je dodatne kontroverze jer Gaza nikada nije bila deo Izraela, a Palestinska teritorija se od 1967. godine smatra ilegalno okupiranom.

Izrael je povukao svoje vojnike i naseljenike iz Gaze 2005. godine, ali prema međunarodnom pravu, i dalje se smatra okupatorskom silom jer kontroliše granice, vazdušni prostor i obalu Gaze. Prošle godine, izraelska vojska je izvršila invaziju na ovu teritoriju nakon napada Hamasa, što dodatno komplikuje situaciju.

Iako Trampove netačne tvrdnje o Gazi nisu neuobičajene, pitanje je da li su bile rezultat namernog obmanjivanja ili njegovog nedostatka znanja o geografiji. Tramp je prethodno posetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu 2017. godine, ali je tokom ove posete jasno naglašeno da su Zapadna obala i Gaza odvojene teritorije.

U razgovoru je Tramp istakao i investicioni potencijal Gaze, izjavivši da „nikada nije korišćena“ i sugerišući da bi mogla biti „najlepše mesto“ na Bliskom istoku. Ove izjave su ponovile ranije komentare njegovog zeta i bivšeg savetnika Džareda Kušnera, koji je nekretnine uz obalu Gaze nazvao „veoma vrednim“.

Trampova izjava o Gazi ponovo je otvorila raspravu o njegovom razumevanju složenih političkih i geografskih pitanja na Bliskom istoku, ostavljajući mnoge da se pitaju o istinitosti njegovih tvrdnji.