Bolovi rasta i komplikacije: Nova studija o disoidnom lateralnom meniskusu kod dece

Bolovi rasta i komplikacije: Nova studija o disoidnom lateralnom meniskusu kod dece

Bolovi rasta su česta pojava kod dece tokom sazrevanja, ali ponekad mogu dovesti do ozbiljnijih problema, kao što je deformacija disoidnog lateralnog meniskusa (DLM) kolena. Ova deformacija može degenerisati u osteohondritis dissecans, poremećaj zgloba koji se karakteriše odvajanje kosti i zgloba od ostatka kostiju.

Prema istraživanjima, osteohondritis dissecans femoralnog kondila javlja se u približno 14,5% slučajeva DLM-a. Ipak, do sada je bilo malo analiza o njegovom lečenju.

Tim dr. Kena Iide i profesora Jusukea Hašimota sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Osaka Metropolitan analizirao je učestalost disekanog osteohondritisa nakon operacije kod dece. Njihova istraživanja objavljena su u časopisu Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy.

U ovoj analizi, istraživači su proučavali 95 slučajeva pacijenata sa DLM-om mlađih od 15 godina koji su bili podvrgnuti operaciji između 2003. i 2017. godine, sa petogodišnjim praćenjem nakon operacije. Pacijenti su bili podeljeni u dve grupe: prva grupa sa preosteohondritisom i druga bez osteohondritisa dissecansa.

U grupi preosteohondritisa registrovano je 15 slučajeva, dok je u grupi bez osteohondritisa dissecansa bilo 80 slučajeva. Rezultati su pokazali da su hirurški ishodi za osteohondritis dissecans bili dobri, ali je čak 28,5% pacijenata imalo recidiv poremećaja zgloba. Nasuprot tome, u grupi bez osteohondritisa, samo je 8,8% pacijenata imalo slične komplikacije nakon operacije.

Starost pacijenata takođe se pokazala kao faktor rizika za recidiv ili post-hirurški osteohondritis dissecans, pri čemu su pacijenti mlađi od 9 godina bili podložniji pojavi ovog poremećaja.

„Pacijenti sa DLM-om praćenim osteohondritisom disekanog kondila femura često se suočavaju sa dilemama u vezi sa metodama lečenja“, istakao je dr. Iida. „Na osnovu rezultata ove studije, verujemo da je neophodno razmotriti konzervativne metode lečenja umesto hitne operacije, posebno za pacijente starije od 9 godina ili mlađe.“

Ova studija pruža važne uvide u pristup lečenju osteohondritis dissecans kod mladih pacijenata, naglašavajući potrebu za individualizovanim pristupom u terapiji.