Otkriće ključnog gena pruža novu nadu u lečenju hronične mijeloične leukemije

Otkriće ključnog gena pruža novu nadu u lečenju hronične mijeloične leukemije

Istraživači su otkrili ključni gen koji bi mogao da poboljša stope uspešnosti lečenja hronične mijeloične leukemije (CML).

Profesor Hongtae Kim i njegov istraživački tim na Odeljenju za biološke nauke UNIST-a, u saradnji sa profesorom Dong-Vook Kimom sa Univerziteta Eulji i profesorom Jae Jin Kim sa Univerziteta Halim, otkrili su novu ulogu REKSO5 (RNA egzonukleaza 5) u Odgovor na oštećenje DNK (DDR).

Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu Leukemija, sugerišu da je REKSO5 povezan sa razvojem leukemije kroz svoju ulogu u povećanju genomske nestabilnosti.

CML proizilazi iz brze proliferacije abnormalnih krvnih zrnaca koju pokreće fuzioni gen BCR::ABL1, koji podstiče hematopoetske matične ćelije da nekontrolisano proizvode krvne ćelije. Dok su ciljani tretmani poput imatiniba (Gleevec) poboljšali stopu preživljavanja pacijenata i ponudili potencijalne lekove, neki pacijenti se suočavaju sa izazovima opasnim po život, uključujući rezistenciju na lekove ili progresiju u akutnu fazu bolesti.

U svom istraživanju, tim je identifikovao povišene nivoe ekspresije REKSO5 u uzorcima od 60 pacijenata sa CML-om, što je prvi put da je uspostavljena veza između REKSO5 i odgovora na oštećenje DNK kod leukemije. Iako je REKSO5 poznat po svojoj ulozi u obradi RNK, njegovo učešće u progresiji CML-a ranije nije bilo prepoznato.

Pokazalo se da protein REKSO5 doprinosi povećanju genomske nestabilnosti kroz formiranje struktura R-petlje, gde se RNK vezuje za oštećenu DNK. Nedovoljni nivoi REKSO5 dovode do smanjene replikacije DNK tokom S-faze ćelijskog ciklusa, značajno ometajući rast ćelije.

Štaviše, REKSO5 igra ključnu ulogu u popravljanju oštećene DNK tako što koristi svoja mesta vezivanja za RNK da bi stupila u interakciju sa R-petlji RNK lancima i potom ih razgradila.

Profesor Hongtae Kim je izjavio: „Otkrili smo ključne molekularne mehanizme pomoću kojih REKSO5 doprinosi nastanku raka krvi. Ovo dostignuće postavlja osnovu za razvoj strategije lečenja leukemije fokusirane na odgovor na oštećenje DNK.“

Profesor Dong-Vook Kim je rekao: „Istaknuli smo potencijal za usporavanje ili inhibiranje akutne progresije CML-a kroz nove terapeutske pristupe koji regulišu protein REKSO5.