Bolest mornara iz 18. veka: Žena iz Toronta razvila skorbut zbog loše ishrane

Bolest mornara iz 18. veka: Žena iz Toronta razvila skorbut zbog loše ishrane

Skorbut, poznat i kao nedostatak vitamina C, nije samo bolest povezana sa pomorcima iz 18. veka, kako je dugo misljeno. Novo istraživanje otkriva da se ova bolest može pojaviti i kod savremenih ljudi, kao što je slučaj sa 65-godišnjom ženom koja je imala ozbiljne zdravstvene probleme i bila izolovana od društva. Časopis Canadian Medical Association Journal objavio je članak koji opisuje ovaj slučaj i ističe važnost razmatranja skorbuta kod pacijenata sa neobjašnjivim krvarenjem i drugim nespecifičnim simptomima.

Žena je zatražila medicinsku pomoć u bolnici u Torontu zbog bolova u nogama, slabosti, kožnih lezija i promene boje kože. Pored toga, imala je i druga hronična zdravstvena stanja koja su otežavala njen svakodnevni život. Ograničena pokretljivost i nedostatak podrške spolja doprineli su njenom lošem zdravstvenom stanju. Ishranjivala se uglavnom konzerviranom hranom, poput supe i ribe, izbegavajući sveže proizvode.

Dr. Sara Engelhart, internista iz bolnice Mount Sinai i Univerziteta u Torontu, istakla je da je ovaj slučaj pokazao koliko je važno pažljivo analizirati socijalnu i dijetetsku istoriju pacijenata radi postavljanja ispravne dijagnoze. Nedostatak vitamina C danas nije retkost, sa značajnim procentom pacijenata koji pate od ove deficijencije, posebno u populacijama sa nižim socio-ekonomskim statusom.

Simptomi nedostatka vitamina C mogu biti nespecifični i lako ih je zanemariti, jer uključuju umor, slabost i nedostatak daha. Kod ove pacijentkinje, pušenje je dodatno pogoršalo njeno zdravstveno stanje, doprinoseći nedostatku vitamina C. Međutim, nakon što je započela terapiju vitaminom C, njeni simptomi su se poboljšali, a testovi su potvrdili dijagnozu nedostatka ovog važnog vitamina.

Zdravstveni radnici bi trebalo da obrate pažnju na nedostatak vitamina C prilikom procene pacijenata, posebno onih sa specifičnim dijetalnim navikama, konzumentima cigareta, osobama sa poremećajima upotrebe supstanci ili sa problemima u apsorpciji hranljivih materija. Autori ističu važnost prepoznavanja ovog problema, koji može značajno uticati na zdravlje pojedinca, posebno u situacijama kada je ishrana ograničena.