Kanada razmatra prelazak na jednodozni pristup vakcinaciji protiv HPV-a za eliminaciju raka grlića materice

Kanada razmatra prelazak na jednodozni pristup vakcinaciji protiv HPV-a za eliminaciju raka grlića materice

U novom modelu objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal, kanadski istraživači razmatraju prelazak na jednodozni pristup vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV), s ciljem eliminacije raka grlića materice. Dr. Mark Brison, redovni profesor na Univerzitetu Laval u Kvebeku, ističe značaj ovih nalaza za politiku vakcinacije u Kanadi i sličnim zemljama visokog dohotka.

Na osnovu preporuka Strateške savetodavne grupe stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine, mnoge države razmatraju promenu iz dvodoznog u jednodozni režim vakcinacije. HPV može uzrokovati rak grlića materice i druge ozbiljne bolesti.

Istraživanje, koje su sproveli naučnici iz Ontarija i Kvebeka, pokazuje da jednodozna vakcinacija može sprečiti sličan broj slučajeva karcinoma grlića materice kao dvodozna vakcinacija, uz visok nivo zaštite tokom vrhunca seksualne aktivnosti. Svi scenariji jednodozne vakcinacije su, čak i u najpesimističnijim projekcijama, pokazali veću efikasnost u upotrebi doza vakcine u odnosu na dvodoznu vakcinaciju, a eliminacija raka grlića materice u Kanadi mogla bi se očekivati između 2032. i 2040. godine.

Dr. Chantal Sauvageau, specijalista za zdravlje u zajednici, naglašava da bi ovaj pristup mogao doneti značajne ekonomske uštede i povećati prihvatanje vakcinacije u regijama sa niskom pokrivenošću. Preporučuje se redovno praćenje zaštite vakcinacije jednom dozom radi eventualnog otkrivanja slabljenja imuniteta.