Moskva: Kijev je izgubio preko 20.000 vojnika u ruskoj Kurskoj oblasti

Moskva: Kijev je izgubio preko 20.000 vojnika u ruskoj Kurskoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane u Moskvi obelodanilo je da su ukupni gubici Kijeva tokom njihovog upada u rusku pograničnu oblast Kursk premašili brojku od 20.000 vojnika. Ruske trupe su aktivno sprovodile kontraofanzivu u toj oblasti, sprečavajući dalji prodor ukrajinskih jedinica. Samo u poslednjih 24 sata, Ukrajinska vojska je izgubila oko 200 vojnika, uz uništenje nekoliko komada vojne opreme, uključujući artiljerijski sistem, tri minobacača i dva vozila. Takođe, jedan ukrajinski vojnik se predao, prema navodima ruske vojske.

Ministarstvo je saopštilo da je broj poginulih ukrajinskih vojnika u borbama u ruskom pograničnom regionu premašio 20.800, uz velike gubitke u tenkovima, borbenim vozilima i oklopnim transporterima. Ruske snage su uspešno zaustavile četiri kontranapada ukrajinskih trupa unutar regiona, kao i dva pokušaja prelaska na rusku teritoriju.

Cilj napada ukrajinskih trupa, prema izjavama ukrajinskih zvaničnika, bio je uticaj na javno mnjenje u Rusiji i stvaranje bolje pozicije za eventualne mirovne pregovore sa Moskvom. Iako su ukrajinske trupe ostvarile određeni napredak početkom avgusta, brzo su zaustavljene, a ruske snage su postepeno odbacile invazivne trupe iz regiona.

Od početka upada pre gotovo dva meseca, ruska vojska je povratila kontrolu nad više od deset naselja. Moskva je izjavila da su pregovori sa Kijevom mogući, ali tek nakon potpunog povlačenja svih ukrajinskih trupa sa ruske teritorije.

Aleksandar Bortnikov, šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), izjavio je ranije ove nedelje da je ukrajinski „napad“ u Kursku propao, ali da to nije sprečilo Rusiju da nastavi ofanzivu na Donbas, gde ruske trupe ostvaruju značajne vojne uspehe od februara.

Ruska vojska redovno objavljuje video snimke uništavanja ukrajinske vojne opreme, uključujući i teški oklop koji je isporučen od strane Zapada, dok se ruska teritorija oslobađa.