Meta predstavlja inovativni model generativne veštačke inteligencije za kreiranje video sadržaja

Meta predstavlja inovativni model generativne veštačke inteligencije za kreiranje video sadržaja

U petak je Meta najavila rad na novom modelu generativne veštačke inteligencije koji omogućava korisnicima da kreiraju kratke video zapise sa zvukom, koristeći tekstualne upite i fotografije. Ovaj novi alat, nazvan „Meta Movie Gen“, označava značajan korak napred u upotrebi veštačke inteligencije za generisanje video sadržaja.

Meta je istakla da je Movie Gen „proboj“ u tehnologiji generativne veštačke inteligencije, omogućavajući korisnicima da jednostavno kreiraju prilagođene video snimke. Ovaj model omogućava kreiranje video klipova koji mogu trajati do 16 sekundi, uključujući animacije zasnovane na fotografijama korisnika.

U objavi kompanije navedeno je da će Meta tražiti povratne informacije od filmskih stvaralaca i kreatora kako bi poboljšala funkcionalnosti alata pre nego što ga učini javno dostupnim. Međutim, do sada nisu otkriveni planovi za njegovo zvanično izdavanje.

„Iako postoji mnogo uzbudljivih slučajeva upotrebe za ove modele, važno je napomenuti da generativna AI nije zamena za rad umetnika i animatora,“ naglasila je kompanija. Ovaj stav ukazuje na svesnost Mete o potencijalnim etičkim i kreativnim pitanjima koja se mogu javiti s razvojem ovakvih alata.

Prema izjavama Mete, model će omogućiti korisnicima da kreiraju personalizovane video zapise koji sačuvavaju ljudski identitet i kretanje. U praksi, to može uključivati animiranje video zapisa „dan u životu“ za deljenje na platformama poput Reels-a, ili izradu animiranih rođendanskih čestitki koje se mogu slati putem aplikacija poput WhatsApp-a.

Movie Gen predstavlja treći talas generacije video sadržaja s veštačkom inteligencijom u Meta kompaniji. Ova ekspanzija dolazi u vreme kada se poveća interesovanje za alate koji stvaraju realistične video zapise, ali takođe donosi zabrinutost zbog potencijalne upotrebe „dubokih lažnih“ sadržaja koji mogu zloupotrebiti ličnosti pojedinaca.

Kako Meta nastavlja da razvija svoje alate za generativnu veštačku inteligenciju, očekuje se da će dalji rad na ovom modelu otkriti nove mogućnosti za kreativno izražavanje, ali i izazvati važnu diskusiju o etici i odgovornosti u digitalnom stvaralaštvu.