Irski regulator će istražiti upotrebu prepoznavanja lica u Rajaneru

Irski regulator će istražiti upotrebu prepoznavanja lica u Rajaneru

Irska služba za nadzor podataka saopštila je u petak da će ispitati da li budžetska avio-kompanija Rajaner koristi prepoznavanje lica za proveru identiteta kupaca koji rezervišu preko veb-sajtova trećih strana krši zakone EU o privatnosti.

Komisija za zaštitu podataka (DPC)—koja takođe pomaže da se kontroliše privatnost podataka u EU—rekla je da je primila pritužbe od kupaca Rajanera iz celog bloka na njegovu obradu ličnih podataka i rekla da će istraga obuhvatiti čitavu EU.

Regulatorni organ je rekao da se pritužbe odnose na praksu prevoznika da zahteva dodatnu verifikaciju identifikacije od onih koji rezervišu putne karte preko sajtova trećih strana i onlajn turističkih agenata (OTA), za razliku od direktno od Rajanara.

„DPC je primio brojne pritužbe od korisnika Rajanera širom EU/EEA od kojih je nakon rezervacije letova naknadno zatraženo da prođu proces verifikacije“, rekao je zamenik komesara DPC Graham Doile u saopštenju.

„Metode verifikacije koje koristi Rajaner uključivale su upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica koristeći biometrijske podatke kupaca“, rekao je on.

Dojl je rekao da će istraga razmotriti da li je Rajanerova upotreba svojih metoda verifikacije u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR).

Rajaner je rekao da „pozdravlja“ istragu.

Njen proces verifikacije rezervacije „štiti kupce od onih nekoliko preostalih neodobrenih OTA-a, koji daju lažne podatke o kontaktu i plaćanju klijenata kako bi prikrili činjenicu da prenaplaćuju i obmanjuju potrošače“, navodi se u saopštenju niskotarifne avio-kompanije.

„Klijenti koji rezervišu preko ovih neovlašćenih OTA-a moraju da završe jednostavan proces verifikacije (bilo biometrijski ili digitalni obrazac za verifikaciju) koji su u potpunosti u skladu sa GDPR-om“, rekao je Rajaner.

„Ova verifikacija osigurava da ovi putnici daju neophodne bezbednosne deklaracije i direktno dobiju sve bezbednosne i regulatorne protokole koji su potrebni prilikom putovanja, kako je zakonski propisano“, navodi se u saopštenju.

Istaknuta grupa za kampanju za digitalnu privatnost prošle godine je podnela žalbu protiv Rajanera u Španiji zbog te prakse.

Austrijski NOIB (None Of Iour Business) rekao je da „nema razumnog opravdanja“ da aviokompanija — najveća po broju putnika u Evropi — implementira sistem.

NOIB je rekao da je žalba došla od mušterije iz Španije koja je rezervisala let Rajaner-a preko onlajn turističke agencije eDrims sa sedištem u Barseloni, a zatim je od Rajanara primila e-poštu u kojoj se od nje traži da završi „proces verifikacije“.

Slučaj je podnet Španskoj agenciji za zaštitu podataka (AEPD).

Trenutno, Rajaner nudi tri metode verifikacije identifikacije za svoje klijente koristeći putničke agencije treće strane.

To uključuje takozvanu opciju „Ekspresna verifikacija“ koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica koju obezbeđuje eksterna kompanija.

Takođe nudi dužu opciju „standardne verifikacije“ koja može da potraje i do nedelju dana, i „ličnu verifikaciju“ koja se može obaviti na šalterima za prijavu na aerodrom pre putovanja.