Sindikat pomoraca traži od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova

Sindikat pomoraca traži od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) zatražio je od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova nakon što domaće institucije nisu pružile izvještaje o rezultatima istrage pogibije tri mornara na trajektu Lastovo 11. augusta, prenosi Hina.

Sindikat je zatražio reakcije od međunarodnih institucija jer ni nakon skoro dva mjeseca nema izvještaja od DORH-a, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, kao ni Ministarstva mora prometa i infrastrukture o rezultatima istrage.

U periodu „zatišja“, kako tvrdi Sindikat, ponovo su se pojavile tvrdnje o isključivoj krivici posade trajekta Lastovo za tragediju, što Sindikat smatra neprihvatljivim i sramotnim jer kompanija nije obezbedila ni minimalne sisteme kontrole i sigurnosti tokom rizičnih radova.

Prvi korak, prema sindikatu, jeste upućivanje zamolbe PSC-ovoj inspekciji u Anconi za proverom usklađenosti s Međunarodnom konvencijom za zaštitu života na moru i međunarodnim pravilima o standardima upravljanja vođenja broda i sprečavanja zagađenja mora, što uključuje pregled brodske opreme i sistema s naglaskom na moguće rizične sisteme, kao i sprovođenje sistema održavanja i popravke, saopštio je sindikat.

SPH je obavestio resorno Ministarstvo o preduzetim koracima, a ministar je, kako su dodali, očekivano obavestio Upravu Jadrolinije i reprezentativni sindikat, nakon čega su krenule uobičajene tvrdnje da „Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava oboriti Jadroliniju“.

„Za Sindikat pomoraca Hrvatske, Jadrolinija nije samo trenutni – dokazano nesposobni predsednik Uprave i njegovi saradnici, već je Jadrolinija najveća i najvažnija hrvatska brodarska kompanija koja zapošljava preko 1300 pomoraca i 500 radnika,“ poručio je sindikat.

Jadrolinija, istakli su, mora postavljati visoke standarde sigurnosti pomoraca, putnika i brodova kako bi zaštitila hrvatsku kabotažu od jeftine i nekvalitetne konkurencije.