Ministar odbrane Ukrajine kaže da su odbrambene firme iz SAD, EU i Turske spremne za zajedničku proizvodnju oružja

Ministar odbrane Ukrajine kaže da su odbrambene firme iz SAD, EU i Turske spremne za zajedničku proizvodnju oružja

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izrazio je spremnost za zajednički razvoj i proizvodnju naoružanja sa vodećim odbrambenim kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Turske.

Umerov je istakao zahvalnost međunarodnim odbrambenim kompanijama na njihovim ulaganjima u Ukrajinu, naglašavajući neprocenjivo iskustvo koje je zemlja stekla kroz tu saradnju. Ministar je istakao da su već zajedno sa stranim partnerima započeli proizvodnju municije kalibra 155 mm, ali je istakao da to predstavlja tek početak.

Pozivajući odbrambene kompanije na dalje jačanje saradnje, Umerov je naglasio otvorenost za različite formate saradnje, uključujući lokalizaciju proizvodnje, sufinansiranje, osnivanje zajedničkih preduzeća. Ministar je istakao spremnost za zajednički razvoj i proizvodnju raketa, dronova, robotskih sistema i EV opreme.

Načelnik odbrane je takođe istakao rad na racionalizaciji birokratskih procesa kako bi se omogućila efikasnija proizvodnja oružja. Umerov je istakao da kombinovanje iskustava velikih kompanija sa snagama ukrajinske odbrane predstavlja ključni put do pobede i mira u Ukrajini i Evropi.

Prethodno je ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao sa predsednikom Odbora za odbranu finskog parlamenta Jukom Koprom o mogućnostima osnivanja zajedničkih odbrambenih preduzeća.