Perseverance je pronašao stenu sa prugama zebre na Marsu, a NASA je uzbuđena

Perseverance je pronašao stenu sa prugama zebre na Marsu, a NASA je uzbuđena

NASA-ov rover Perseverance je napravio intrigantno otkriće na Marsu – stenu sa prugama koja podseća na zebra šare, što je uzbudilo naučnike. Ovaj jedinstveni nalaz je zabeležen dok je rover istraživao krater Jezero na crvenoj planeti. Nazvana „Dvorac Freja“ od strane tima na Zemlji, ova stena se ističe svojim karakterističnim tamnim i svetlim prugama koje podsećaju na uzorak zebra.

Sa prečnikom od oko 20 centimetara, Dvorac Freja predstavlja misteriju zbog svog upečatljivog izgleda. Perseverance je koristio svoju Mastcam-Z kameru da napravi multispektralne slike ove stene pre nego što je nastavio svoj put uzbrdo. Prva tumačenja sugerišu da su magmatski i/ili metamorfni procesi mogli doprineti formiranju pruga na steni.

Prema rečima planetarnog naučnika Atanasiosa Klidarasa sa Univerziteta Purdue, labava struktura Dvorca Freja ukazuje na to da je verovatno potekla iz druge oblasti i da se kotrljala nizbrdo do trenutne lokacije. Ova intrigantna stena je samo jedan od mnogih fascinantnih geoloških formacija koje je Perseverance naišao na Marsu.

Ovo otkriće se dodaje sve većem broju interesantnih nalaza rovera, uključujući čiste sumporne naslage koje je ranije ove godine primetio rover Curiosity. Iako mrlje nalik na gepardove na steni nazvanoj Chevaia Falls mogu podsećati na mineralne uzorke povezane sa biološkom aktivnošću na Zemlji, naučnici su skloniji da ih vide kao nebiološkog porekla.

Dok Perseverance nastavlja svoje istraživanje, istraživači se nadaju da će otkriti više o geološkim procesima koji oblikuju marsovski pejzaž, bacajući svetlo na jedinstvene karakteristike ovog vanzemaljskog sveta.