SAD zabranjuju nove vrste robe iz Kine zbog navoda o prinudnom radu

SAD zabranjuju nove vrste robe iz Kine zbog navoda o prinudnom radu

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je u sredu da će zabraniti uvoz robe od kineskog proizvođača čelika i kineskog proizvođača veštačkih zaslađivača, optužujući obojicu da su umešani u upotrebu prinudnog rada iz Sinđijanga, krajnjeg zapadnog regiona Kine.

Ova akcija proširuje obim napora SAD da se suprotstave proizvodima koji ulaze u zemlju za koje vlada kaže da su povezani sa kršenjem ljudskih prava.

Dodavanje na entitetsku listu prema Ujgurskom zakonu o sprečavanju prisilnog rada označava prvi put da je kineska čeličana ili posao zaslađivača aspartama na meti američkih organa za sprovođenje zakona, saopštio je DHS.

„Današnje akcije ponovo potvrđuju našu posvećenost eliminisanju prinudnog rada iz američkih lanaca snabdevanja i očuvanju naših vrednosti ljudskih prava za sve“, rekao je Robert Silvers, podsekretar za unutrašnju bezbednost za politiku. „Nijedan sektor nije zabranjen. Nastavićemo da identifikujemo subjekte u različitim industrijama i pozivamo na odgovornost one koji žele da profitiraju od eksploatacije i zlostavljanja.”

Savezni zakon koji je predsednik Džo Bajden potpisao krajem 2021. godine usledio je nakon optužbi za kršenje ljudskih prava od strane Pekinga protiv pripadnika etničke Ujgurske grupe i drugih muslimanskih manjina u Sinđangu. Kineska vlada je odbacila te tvrdnje kao laž i branila je svoju praksu i politiku u Sinđangu kao borbu protiv terora i osiguranje stabilnosti.

Novi pristup je označio promenu u trgovinskim odnosima SAD sa Kinom kako bi se sve više vodilo računa o nacionalnoj bezbednosti i ljudskim pravima. Peking je optužio SAD da koriste ljudska prava kao izgovor za suzbijanje ekonomskog rasta Kine.

Sprovođenje zakona je prvobitno bilo usmereno na solarne proizvode, paradajz, pamuk i odeću, ali je tokom poslednjih nekoliko meseci američka vlada identifikovala nove sektore za sprovođenje, uključujući aluminijum i morsku hranu.

„To je samo odraz činjenice da, nažalost, prinudni rad nastavlja da kvari previše lanaca snabdevanja“, rekao je Silvers trgovinskoj grupi u junu kada je obeležavao dve godine od kreiranja liste entiteta. „Dakle, naša mreža za sprovođenje je zapravo bila prilično široka iz perspektive sektora industrije.

On je rekao da je zakon „promenio dinamiku u smislu stavljanja tereta na uvoznike da upoznaju sopstvene lance snabdevanja” i da je njegova primena pokazala da SAD mogu da „učine pravu stvar” bez zaustavljanja normalne trgovine.

Od juna 2022., entitetska lista je narasla na ukupno 75 kompanija optuženih za korištenje prinudnog rada u Sinđangu ili nabavku materijala vezanih za taj prisilni rad, saopštila je Državna sigurnost.

Baovu Group Ksinjiang Baii Iron and Steel Co. Ltd i Changzhou Guanghui Food Ingredients Co. Ltd. su kineske kompanije koje su nedavno dodate na listu.