Zbog loše godine u Evropi izvoziće se i voće nižeg kvaliteta

Zbog loše godine u Evropi izvoziće se i voće nižeg kvaliteta

Lošija obojenost, manji plodovi i ožegotine samo su neke od posledica visokih temperatura i suše na voće ove godine. Uprkos nižim prinosima i slabijem kvalitetu proizvođači se nadaju da će njihova roba stići do kupaca u inostranstvu, jer je proizvodnja voća u čitavoj Evropi ove godine podbacila.

Krajem prošlog septembra u voćnjaku Nemanje Rudana završavala se berba krušaka. Ove godine zbog vremenskih prilika kruške su poranile, pa je berba završena još pre mesec dana.

“Interesantno je da je prvi dan berbe prošle godine bio 1. septembar, dok je ove godine to bio poslednji dan berbe. Visoke temperature i suša uticali su na to da kruška tri nedelje ranije sazre. Posledica velikog broja sunčanih sati jeste i rekordan procenat šećera u voću. U kruškama obično bude oko 14 procenata šećera, a mi smo sada imali 17, čak i 18 odsto“, kaže Nemanja Rudan, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Ozbiljna proizvodnja voća nezamisliva je bez sistema za zalivanje, a to se posebno vidi u sušnim godinama.

“Ove godine ulaganja u proizvodnju su bila baš velika, jer smo puno novca potrošili na navodnjavanje. Kada su bile najveće vrućine cilj nam je, pre svega, bio da voćke prežive. Gubitak vode iz voćki u nekim danima bio veći nego što smo to, kroz zalivanje, mogli da nadomestimo tokom noći”, objašnjava.

Voćnjak ovog poljoprivrednika prostire se na jednom hektaru, a sa njega je ove godine ubrano između 13 i 14 tona kruške.

“Rod je 20-ak posto manji nego u godinama sa povoljnim vremenskim prilikama, ali smatramo da je to za ovogodišnje uslove više nego zadovoljavajuće. Moram da kažem da bez dobre agrotehnike, a tu pored navodnjavanja, mislim i na rezidbu i na zaštitu, ovaj prinos sigurno ne bismo ostvarili”, dodaje naš sagovornik.

Osim na prinos, visoke temperature uticale su i na kvalitet voća. Prvi put, objašnjava, na kruškama su bile ožegotine, zbog čega u narednom periodu planira nabavku protivgradne mreže koja može da se koristi i za zasenčavanje. Ovogodišnji rod je u potpunosti prodao, a cena krušaka se kretala oko 60 dinara za kilogram, što je nešto više nego lane. Ono što već sada brine voćare jeste kakva će biti naredna sezona.

“Zbog ovogodišnjih vremenskih uslova i stresa kroz koje su biljke prošle mislim da ćemo i sledeće godine imati umanjenje roda za 20-ak posto i to bez rizika koji nas čekaju u proizvodnji. Imali smo kratku vegetaciju, voćke nisu ušle u dobroj kondiciji u jesen”, objašnjava Rudan.

I proizvođači jabuke kažu da je ova godina bila veoma teška.

“Čak 75 dana je naš region bio bez kiše. I pored navodnjavanja i pored protivgradne mreže prinos je smanjen, postoje ožegotine, a ni kalibar jabuke nije onakav kakav bi trebalo da bude. Potrebno je da biljka dobije i osveženje preko lista, a to ove godine nije bio slučaj”, kaže Ljubomir Milošević, iz kompanije “Naša jabuka”.

Jabuke ovog proizvođača su u prethodnom periodu stizale do kupaca u Rusiji i na Bliskom Istoku, a ovde se nadaju da će i ove godine biti izvoza.