Epic Games tuži Google i Samsung zbog podešavanja telefona, optužujući ih za kršenje antimonopolskih zakona

Epic Games tuži Google i Samsung zbog podešavanja telefona, optužujući ih za kršenje antimonopolskih zakona

Proizvođač video igara Epic Games tužio je u ponedeljak Gugl i Samsung, optužujući tehnološke kompanije da koordiniraju da blokiraju konkurenciju trećih strana u distribuciji aplikacija na Samsung uređajima.

U pitanju je Samsungova funkcija „Auto Blocker“, koja omogućava instaliranje samo aplikacija iz ovlašćenih izvora, kao što su Samsung Galaki Store ili Google Plai Store. Ova funkcija je podrazumevano uključena, ali se može promeniti u podešavanjima telefona. Alat sprečava instalaciju aplikacija iz neovlašćenih izvora i blokira „zlonamerne aktivnosti“, navodi Samsung.

U tužbi podnetoj na saveznom sudu u San Francisku – drugoj Epic-ovoj protiv Gugla – kompanija je rekla da je Auto Blocker „praktično zagarantovano da će učvrstiti Google-ovu dominaciju nad distribucijom Android aplikacija“. Epic, programer popularne igre „Fortnite“, podneo je tužbu kako bi sprečio Gugl da „negira davno zakašnjelo obećanje konkurencije na tržištu distribucije Android aplikacija“, navodi se u žalbi.

„Omogućavanje ovog koordinisanog nezakonitog antikonkurentnog poslovanja šteti programerima i potrošačima i podriva i presudu žirija i regulatorni i zakonodavni napredak širom sveta“, navodi Epic Games u objavi na svojoj veb stranici.

Gugl nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Samsung je rekao da „aktivno podstiče tržišnu konkurenciju, poboljšava izbor potrošača i pravi svoje operacije“.

„Funkcije integrisane u naše uređaje su dizajnirane u skladu sa Samsungovim osnovnim principima bezbednosti, privatnosti i kontrole korisnika, a mi ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti ličnih podataka korisnika. Korisnici imaju izbor da onemoguće Auto Blocker u bilo kom trenutku“, rekao je Samsung, dodajući da planira da „snažno ospori neosnovane tvrdnje Epic Game-a“.

Epic je u avgustu pokrenuo svoju Epic Games Store na iPhone uređajima u Evropskoj uniji i na Android uređajima širom sveta. Kompanija tvrdi da je sada potreban „izuzetno težak proces od 21 koraka“ za preuzimanje aplikacije treće strane izvan Google Plai prodavnice ili Samsung Galaki Store-a. Ali stranica za podršku na Epic-ovoj veb lokaciji prikazuje proces u četiri koraka za uklanjanje postavke automatskog blokiranja.

Epic je dobio svoju prvu antimonopolsku tužbu protiv Gugla u decembru nakon što je porota utvrdila da je Google-ova prodavnica aplikacija za Android bila zaštićena antikonkurentnim barijerama koje su oštetile korisnike pametnih telefona i programere softvera.

Proizvođač igara kaže da je funkcija „Auto Blocker“ namerno napravljena u koordinaciji sa Google-om kako bi se preventivno potkopala presuda porote u tom slučaju.

„Bukvalno nijedna prodavnica ne može da se takmiči sa postojećim kompanijama kada je na ovaj način u nepovoljnom položaju“, rekao je izvršni direktor Epic Games Tim Svini na X. „Da bi imali istinsku konkurenciju, sve renomirane prodavnice i aplikacije moraju biti slobodne da se takmiče na jednakim terenima.“