Bajden poziva na prekid vatre u Libanu

Bajden poziva na prekid vatre u Libanu

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na hitno primirje na Bliskom istoku, nakon što su anonimni zvaničnici u Vašingtonu upozorili na mogući izraelski kopneni upad u Liban. Ovi pozivi stižu nakon nedelju dana vazdušnih i raketnih napada koji su rezultirali gubitkom života stotina civila u Libanu, uključujući visoke zvaničnike Hezbolaha, među kojima je i lider grupe Hasan Nasralah.

Bajden je izjavio novinarima u Beloj kući da je svestan situacije i da podržava zaustavljanje daljih sukoba. Istakao je potrebu za trenutnim prekidom vatre na terenu. Pre same konferencije za medije koju je Bajden držao, a koja je prvobitno zakazana zbog posledica uragana u nekoliko američkih država, mediji su izvestili da je Izrael obavestio SAD o planiranoj vojnoj akciji protiv Libana.

Prema navodima, Izrael planira sprovesti „ograničeni kopneni upad“ u Liban, a američki zvaničnici su dobili informaciju da bi operacija mogla započeti veoma brzo. Očekuje se da će ova kampanja biti manjeg obima u poređenju sa sukobom iz 2006. godine, fokusirajući se na eliminaciju Hezbolahnih položaja duž granice.

General-potpukovnik Herzi Halevi, načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, nedavno je najavio da su vazdušni napadi na Hezbolah deo priprema za kopneni napad koji će biti usmeren na neprijatelja i uništavanje njihove infrastrukture. Sa druge strane, zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem izjavio je da su snage otpora spremne za kopneni sukob sa izraelskim trupama.

Uprkos tvrdnjama obe strane da su pobedile u sukobu 2006. godine, izraelska vlada je kasnije to okarakterisala kao strateški poraz. Situacija na Bliskom istoku izaziva zabrinutost međunarodne zajednice, a reakcije širom sveta prate svaki korak u ovom sve napetijem sukobu.