Rak krvi: Stručnjak objašnjava šta treba da znate

Rak krvi: Stručnjak objašnjava šta treba da znate

Rak krvi nije dijagnoza koju neko želi da dobije, ali razumevanje različitih tipova ove bolesti i načina na koji je najbolje rano uhvatiti je od suštinskog značaja, kaže jedan stručnjak.

Prvo, rak krvi je mnogo češći nego što mislite: jednoj osobi u Sjedinjenim Državama dijagnostikuje se rak krvi, uključujući leukemiju, limfom ili mijelom, svaka tri minuta.

„Isticanje raka krvi je ključno, jer su svest i obrazovanje naše najbolje oruđe u borbi protiv ovih bolesti i podrške pacijentima na njihovom putu oporavka“, rekla je dr Kler Jun Kjong Rju Tiger, medicinski onkolog u Programu za leukemiju/limfome/hematološke maligne bolesti na Institut za rak Rutgers. „Poznavanje razlika svake vrste raka krvi je od vitalnog značaja za tačnu dijagnozu i efikasan tretman.“

Tri glavna tipa krvnih kancera:

  1. Leukemije su kanceri belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i krvi, a retko i u limfnom sistemu. Abnormalna proizvodnja belih krvnih zrnaca može ometati sposobnost organizma da se bori protiv infekcija. Postoji nekoliko tipova leukemije, uključujući akutnu limfoblastnu leukemiju (ALL), akutnu mijoidnu leukemiju (AML), hroničnu limfocitnu leukemiju (CLL) i hroničnu mijoidnu leukemiju (CML).
  2. Limfomi su kanceri imunih ćelija koje se nazivaju limfociti. Dva glavna tipa limfoma su Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov limfom. Ovi kanceri mogu biti sporo rastući ili brzo rastući, i mogu se naći u raznim delovima tela, uključujući limfne čvorove, slezinu i koštanu srž.
  3. Mijelom, poznat i kao multipli mijelom, je kancer plazma ćelija, imunih ćelija koje se nalaze u koštanoj srži. Kada se ćelije mijeloma množe, to može dovesti do oštećenja kostiju, anemije, problema sa bubrezima, visokih nivoa kalcijuma u krvi i oslabljenog imunološkog sistema.

Dakle, na koje simptome treba obratiti pažnju kod raka krvi?

Iako ne postoje rutinski skrining testovi za leukemiju ili limfom, poznavanje znakova upozorenja može pomoći lekarima da dijagnostikuju i uspešno leče ove karcinome, rekao je Tiger.

Uobičajeni simptomi uključuju:

  • Groznicu
  • Pojačano noćno znojenje
  • Utrnulost umora
  • Slabost
  • Bolove u kostima/zglobovima
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Uvećane limfne čvorove, jetru ili slezinu
  • Anemiju

„Mnogi pacijenti sa rakom krvi u početku imaju nejasne simptome koji se mogu pripisati manje ozbiljnim stanjima. Od ključne je važnosti obratiti pažnju na uporne ili neuobičajene promene u svom zdravlju i odmah potražiti savet lekara“, rekao je Tiger u saopštenju za novinare.

„Napredak u lečenju raka krvi dao nam je efikasnije načine za lečenje ovih bolesti“, dodao je Tiger. „Sa tekućim istraživanjima i novim terapijama, pacijenti imaju više opcija sa efikasnijim i manje toksičnim tretmanima. Nalazimo se u novoj eri lečenja mnogih vrsta raka krvi i nikada se nismo više nadali.“