Trampova poseta Alabami: Fudbalski stadion kao pozornica za populističku retoriku

Trampova poseta Alabami: Fudbalski stadion kao pozornica za populističku retoriku

Dok je Donald Tramp protestvovao protiv imigranata u Viskonsinu, njegove pristalice na jugu priredile su mu svečanu dobrodošlicu u Alabami. Tramp je na mitingu u subotu ponovo istakao svoje stavove o imigraciji, upozoravajući na pretnje kulturi i zemlji zbog, kako je naveo, „kriminalnih“ delovanja haićanskih imigranata u Springfildu, Ohajo.

„Morate da vratite ove ljude odakle su došli“, rekao je Tramp, dok je njegov brend populističkog nacionalizma nastavio da odjekuje među njegovim pristalicama. Uoči utakmice između Univerziteta u Alabami i Georgije, mnogi navijači nosili su nalepnice sa porukama koje su se izrugivale imigrantima, skandirajući „Tramp! Tramp! Tramp!“ tokom igre.

Trampov pristup u velikoj meri se oslanja na predstavljanje Amerike kao nacije koja je ugrožena od strane elita i imigranata, a njegovi pristalice, posebno beli kulturni konzervativci, prepoznaju u njegovoj retorici optimizam i patriotizam. To je potvrdio i Šejn Volš, biznismen iz Teksasa, koji je rekao da iako mu Tramp nije omiljena osoba, veruje da on predstavlja promenu koja je potrebna Vašingtonu.

Volš je u svom šatoru nosio znak koji se oslanjao na popularne memove, ističući humor u Trampovom brendu. Njegova supruga i on su zajedno osmislili ovaj kreativni prikaz, koji je, prema njegovim rečima, više simbolizovao nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji nego stvarne poglede na imigraciju.

Kejti Jejts iz Huvera, Alabama, takođe je istakla svoju podršku Trampu, naglašavajući njegovu jedinstvenu ličnost i povezanost s kulturom Alabame. Ona nije bila zaintersovana za Trampove protivnike, kao što je potpredsednica Kamala Haris, već je bila uzbuđena zbog njegovog prisustva na fudbalskoj utakmici, gde je očekivala da će se Tramp pojaviti na velikim ekranima i dobiti pozdrav od navijača.

Trampova poseta i njegove reči i dalje rezoniraju s njegovim pristalicama, koje su se okupile da ga dočekaju u sportskom ambijentu, pokazujući snagu njegove popularnosti među određenim delovima američkog društva.