Sundar Pichai: Godine su potrebne za razrešenje antimonopolskih sporova Gugla

Sundar Pichai: Godine su potrebne za razrešenje antimonopolskih sporova Gugla

Izvršni direktor kompanije Alphabet Inc., Sundar Pichai, izjavio je da će proći mnogo godina pre nego što se završi borba Gugla protiv monopola, umanjujući tako bilo kakve neposredne pretnje za poslovanje kompanije. U intervjuu za emisiju „Dejvid Rubenštajn: Razgovori među kolegama“, Pichai je naglasio da je važno da se zaštiti sposobnost inovacije u korist korisnika.

Gugl se trenutno suočava sa dva značajna antimonopolska suđenja pokrenuta od strane Ministarstva pravde SAD, koja tvrde da kompanija nezakonito dominira tržištem digitalnog oglašavanja i onlajn pretragom. Suđenje vezano za oglašavanje počelo je ove nedelje, dok je raniji slučaj pretrage doveo do odluke suda da Gugl mora da reši određena pravna pitanja do avgusta.

„Definitivno se ne slažemo sa presudom, ali još uvek smo u fazi pravnih lekova“, rekao je Pichai, naglašavajući da će Gugl uložiti žalbu. On je ukazao na primer iz prošlosti, kada je Gugl uspeo da poništi antimonopolsku kaznu od 1,5 milijardi evra u EU, ističući da takvi pravni procesi mogu trajati i više od četiri godine.

Pichai je takođe ukazao na brze promene u tehnološkoj industriji, koje Ministarstvo pravde uzima u obzir, dok Gugl nastavlja da se razvija u oblasti veštačke inteligencije. „S obzirom na naše razmere i veličinu, mislim da je ispitivanje neizbežno“, dodao je Pichai, naglašavajući uverenje da će Gugl dugoročno dobro poslovati zahvaljujući inovacijama.