Dodik posle ročišta u Sudu BiH: Nastavljaju sa farsom i političkim procesom

Dodik posle ročišta u Sudu BiH: Nastavljaju sa farsom i političkim procesom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da Sud BiH nastavlja sa farsom i političkim procesom protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukića.

„To je farsa koja se pokušava pretvoriti u nešto što bi moglo da izgleda ozbiljno. Sud nije ništa dokazivao i nije mogao da dokaže, već je blefirao“, rekao je Dodik novinarima posle ročišta u Sudu BiH, gde mu se sudi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Prema njegovim rečima, Sud nije uspeo ništa da dokaže u vezi sa „bonskim“ ovlašćenjima visokog predstavnika, Dejtonskim sporazumom i Aneksom 10 tog sporazuma, koji se odnosi na ulogu visokog predstavnika u civilnoj primeni mirovnog sporazuma.

Na današnjem ročištu sutkinja Sena Uzunović odbila je predlog odbrane optuženog v.d. Službevnog glasnika RS Miloša Lukićeve da se kao svedok sasluša visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Na prošlom ročištu sutkinja Uzunović odbila je isti predlog Dodikove odbrane.

Na današnjem ročištu svedočio je Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade RS, koga je predložila Lukićeva odbrana, koji je naveo da niko niko ne može obustaviti objavu zakona u Službenom glasniku RS.

„Čak i da se uoči greška, procedura se mora provesti iz početka. U protivnom to bi bilo podrivanje Ustava i zakona RS“, kazao je Panić.

Tužilac Nedim Ćosić u potpunosti je prigovorio na Panićev iskaz, dovodeći u pitanje kredibilitet svedoka, s obzirom na to da je Panić potvrdio da je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je Dodik lider.

Pitanja svedoku postavio je i Dodik, ali mu je sutkinja Uzunović zabranila da na njih odgovori.

Jedno od Dodikovih pitanja svedoku bilo je i da li smatra da je reč o političkom procesu.

Dodik je potom pitao sutkinju „zar ona ne misli da je ovo politički proces“, ali nije dobio nikakakv odgovor.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dodika jer je potpisao ukaze o proglašenju Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o neizvršavanju odluka visokog predstavnika, koji su potom objavljeni u Službenom glasniku RS, čiji je direktor drugooptuženi Miloš Lukić.

Te zakone usvojila je Narodna skupština RS, ali ih je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit 1. jula prošle godine poništio.

Istovremeno, Šmit je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neprimenjivanje odluka visokog predstavnika krivično delo, za šta je zaprećenja zatvorska kazna, ali i mogućnost smene sa dužnosti.

Sledeća ročišta u procesu protiv Dodika i Lukića zakazana su za 9., 16. i 30. oktobar.