Zelenski otkrio nove detalje ukrajinskog Plana pobede

Zelenski otkrio nove detalje ukrajinskog Plana pobede

Volodimir Zelenski je izjavio se da njegov „Plan pobede“ koji će ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu zahtevati od saveznika da „pomognu u ojačavanju“ ukrajinske vojske.

Istakao je da se plan ne odnosi na pregovore s Rusijom, već da je njegov cilj jačanje ukrajinske vojske.

On je za televiziju Ej-Bi-Si njuz rekao da je plan takođe usmeren da se sukob uskoro završi, a ne da se odugovlači nekoliko godina.

Zelenski je rekao da će o detaljima svog plana razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, jer, kako je naveo, postoje tačke koje zavise od odluke Vašingtona, dodajući da je plan osmišljen za brze odluke partnera, podseća ruska agencija.

Zelenski je ranije na Telegramu saopštio da je u potpunosti pripremljen „Plan pobede“ Ukrajine, izrađene su sve tačke, ključna mesta i dopune. Ukazao je da plan, između ostalog, sadrži i „moćan paket prinude Rusije da okonča rat diplomatskim putem“.

Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris sastaće se sa Zelenskim u Vašingtonu 26. septembra.

Plan, čije detalje je Zelenski do sada javno izbegavao da iznosi, jednim delom je obelodanio i šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak, prenosi Gardijan.

„Poziv Ukrajine u NATO deo je plana pobede“, napisao je Jermak u Telegramu u utorak.

Jermak je rekao da plan Zelenskog „sadrži jasnu viziju koraka koji se moraju preduzeti da bi se obezbedio pravedan i trajni mir“, dodajući da sadrži i diplomatske i vojne termine.

On je rekao da Ukrajina mora imati taktičku prednost na bojnom polju kako bi Moskva zaustavila svoj rat.

Kijev Independent izveštava da će Ukrajina tražiti članstvo u NATO-u u roku od nekoliko meseci, a ne godina, iako Kijev to nije zvanično potvrdio.

Jermak je rekao da ukrajinske snage i dalje nemaju dovoljno resursa i tehnologije da proizvedu „sve što nam je potrebno“. Ukrajina poziva svoje saveznike da povećaju i ubrzaju isporuku paketa vojne pomoći, uključujući dronove, sisteme velikog dometa i artiljerijske granate.

Jens Stoltenberg, odlazeći generalni sekretar NATO-a, rekao je da članstvo Ukrajine u NATO-u nije „pitanje da li, već kada“.