Zaharova: Zapad ne shvata pretnju isporučujući Kijevu oružje koje se koristi protiv nuklearki

Zaharova: Zapad ne shvata pretnju isporučujući Kijevu oružje koje se koristi protiv nuklearki

Zapadne zemlje ne shvataju ozbiljnost pretnje u vezi sa isporukom oružja kijevskom režimu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zahrova za televiziju „Rusija 1“.

„Pitanje se zaista ne odnosi na ozloglašene crvene linije ili druge obojene linije, pitanje je zdravog razuma. Sa čisto pragmatičnog gledišta, veoma je teško shvatiti o čemu oni razmišljaju ako razumeju da se oružje koje isporučuju kijevskom režimu koristi, između ostalog, protiv nuklearnih elektrana. Jer za radijaciju nema granica, ona ne traži vizu, ne gleda u boju pasoša, svejedno joj je, ona ide gde vetar duva i kuda ide voda“, istakla je diplomata.

„Ljudi su izgubili sposobnost da razmišljaju, da analiziraju odakle dolazi strah. Čak ni ne shvataju pretnju koju sami sebi nanose“, dodala je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da se oružje koje se isporučuje Kijevu proširilo po evropskom kontinentu, ali i regionu Bliskog istoka.

„Uostalom, ovo oružje i ovi ekstremistički elementi, koji već sada pucaju na predsedničke kandidate SAD, jednog dana će im se vratiti, a mnogi se već vraćaju. I ne vraćaju se praznih ruku, vraćaju se njihovim zapadnim oružjem i drugo, sa vojnim iskustvom. Ali ko sada razmišlja o tome“, zaključila je Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izajvio je ranije da predstavnici zemalja NATO-a moraju da shvate „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko u teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema predatih Oružanim snagama Ukrajine. Prema njegovim rečima, direktno učešće Zapada u sukobu u Ukrajini značajno će promeniti njegovu suštinu i značiće da su članice Severnoatlantske alijanse – SAD i evropske zemlje – ratuju sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se bidi pojavljivale pred njom, napomenuo je Putin.