Bolje od testova krvi? Pronađen potencijal nanočestica za procenu bubrega

Bolje od testova krvi? Pronađen potencijal nanočestica za procenu bubrega

Studija objavljena u Advanced Materials 29. jula ove godine, sprovedena od strane istraživača Univerziteta Teksas u Dalasu, otkrila je da primena rendgenskih zraka sa nanočesticama zlata kao kontrastnim sredstvom može biti preciznija u dijagnostikovanju oboljenja bubrega u poređenju sa standardnim laboratorijskim testovima krvi. Na osnovu istraživanja sprovedenog na miševima, istraživači su takođe ukazali na neophodnost opreza kod korišćenja nanomedicine koja se izlučuje iz bubrega kod pacijenata sa oštećenim bubrezima.

Pre nego što se primene lekovi koji se izlučuju iz bubrega, lekari obično proveravaju funkciju bubrega pacijenta analizom nivoa azota uree (BUN) i kreatinina (Cr) u krvi. Sa sve većom primenom dizajniranih nanočestica za dostavu lekova ili agenasa za slikanje u organizmu, postavlja se važno pitanje o tome kako oštećenje bubrega utiče na kretanje i eliminaciju nanočestica kroz bubrege. Da li tradicionalni biomarkeri poput BUN-a i Cr-a mogu precizno predvideti kretanje takvih nanočestica kroz bubrege – ili pak koliko će biti oštećeno?

Istraživači sa Univerziteta Teksas u Dalasu su otkrili da je kod miševa sa ozbiljno oštećenim bubrezima izazvanim lekom cisplatinom, gde su nivoi BUN i Cr bili 10 puta viši od normalnih, transport nanočestica kroz bubrege značajno usporen, što je rezultiralo dužim zadržavanjem nanočestica u bubrezima. Nasuprot tome, kod blago oštećenih bubrega, gde su nivoi BUN i Cr bili samo četiri do pet puta viši od normalnih vrednosti, transport i zadržavanje nanočestica zlata nisu mogli biti precizno predviđeni ovim testovima.

Sa druge strane, količina nakupljanja zlatnih nanočestica koja se može videti na rendgenskim snimcima je snažno korelisala sa stepenom oštećenja bubrega.

Dr Mengkiao Iu, vanredni profesor hemije i biohemije na Fakultetu prirodnih nauka i matematike, koji je odgovarajući autor studije, istakao je: „Iako naši rezultati naglašavaju potrebu za oprezom pri korišćenju ovih naprednih terapija kod pacijenata sa oštećenim bubrezima, takođe ističu potencijal zlatnih nanočestica kao neinvazivnog metoda za procenu oštećenja bubrega putem rendgenskih snimaka ili drugih tehnika koje su u korelaciji sa nakupljanjem zlata u bubrezima.“

Vodeći autor studije je istraživač Ksuhui Ning, dok je odgovarajući autor dr Jie Zheng, profesor hemije i biohemije. Ostali saradnici su povezani sa UT Southwestern Medical Center i Vanderbilt University Medical Center.