Novi test krvi mogao bi biti rano upozorenje za dijabetes kod dece

Novi test krvi mogao bi biti rano upozorenje za dijabetes kod dece

Novi tip krvnog testa koji koristi lipide mogao bi da olakša identifikaciju dece sa rizikom od komplikacija oko gojaznosti, uključujući dijabetes tipa dva, bolesti jetre i srca, kažu naučnici.

Nova studija Kraljevskog koledža u Londonu objavljena u časopisu Prirodna medicina otkriva novu vezu između lipida i bolesti koje utiču na metabolizam kod dece, što bi moglo da posluži kao sistem ranog upozorenja za stanja poput bolesti jetre.

Koristeći mašine koje već postoje u bolnicama za testiranje krvne plazme kod beba, istraživači sugerišu da bi ovo moglo pomoći lekarima da brže uoče rane znake bolesti kod dece i da im pomogne da pristupe pravom lečenju.

Nalazi takođe osporavaju uobičajenu ideju da je holesterol vodeći uzrok komplikacija oko gojaznosti kod dece, identifikujući nove molekule lipida koji doprinose zdravstvenim rizicima poput krvnog pritiska, ali nisu u korelaciji samo sa težinom deteta.

Tradicionalno se smatralo da su lipidi masne kiseline u telu, bilo dobre ili loše vrste holesterola ili triglicerida, masti koje se nalaze u krvotoku i koje su najčešće u ljudskom telu. Nedavne studije iste grupe naučnika sugerišu da je slika složenija.

Koristeći tehniku povezanu sa hemijom koja se zove masena spektrometrija, trenutni dokazi stavljaju tipove različitih lipida prisutnih u telo na hiljade, od kojih svaki ima zasebne funkcije.

Uzimajući kontrolni uzorak od 1.300 dece sa gojaznošću, tim je procenio lipide u njihovoj krvi. Nakon toga, 200 njih je stavljeno na HOLBAEK-model na godinu dana, intervenciju stila života za osobe sa gojaznošću popularnu u Danskoj.

Naknadna očitavanja su pokazala da se među interventnom grupom broj lipida koji je povezan sa rizikom od dijabetesa, insulinskom rezistencijom i krvnim pritiskom smanjio, uprkos ograničenim poboljšanjima indeksa telesne mase kod neke dece.

Dr Cristina Legido-Kuiglei, vođa grupe za sistemsku medicinu na King’s College London, šef sistemske medicine u Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) i glavni autor, rekla je: „Decenijama, naučnici su se oslanjali na sistem klasifikacije lipida to ih je podelilo na dobar i loš holesterol, ali sada sa jednostavnim testom krvi, možemo proceniti mnogo širi spektar molekula lipida koji bi mogli da posluže kao vitalni rani znaci upozorenja u budućnosti, to može biti potpuno novi način da procenimo nečiji lični rizik od bolesti, i proučavajući kako da promenimo molekule lipida u telu, mogli bismo čak i da sprečimo metaboličke bolesti poput dijabetesa u potpunosti.“

Gojaznost je i dalje faktor rizika za stanja poput bolesti masne jetre, ali tim se nada da lekari mogu da koriste ova merenja za lečenje dece kada su u opasnosti, a ne samo malo veća od svojih vršnjaka.

Dr Karolina Sulek, koja je bila deo studije i izvršila analizu u SDCC-u, rekla je: „Rano prepoznavanje dece u riziku od ovih bolesti opasnih po život je ključno. Studija pruža snažne dokaze o velikoj potrebi za upravljanjem gojaznošću i daje samopouzdanje roditelja da saosećajnije intervenišu u živote svoje dece, pomažući im da izgube težinu.“

Sledeći korak za istraživače je da pomognu u razumevanju kako genetika utiče na lipide i šta to znači za metaboličke bolesti, kao i kako se ovi lipidi mogu promeniti da bi se poboljšalo zdravlje.