Izraelski vojnici gurnuli su tri naizgled beživotna tela sa krovova tokom racije na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici gurnuli su tri naizgled beživotna tela sa krovova tokom racije na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici su tokom racije na severnom delu Zapadne obale gurnuli tri tela sa krovova, prema navodima novinara Asošiejted presa na licu mesta i video snimku koji je AP pribavio. Incident je zabeležen u gradu Kabatiji, gde je novinar AP-a posmatrao vojnike kako izvode ovu akciju, što je izazvalo sumnje u preteranu upotrebu sile od strane izraelskih snaga prema Palestincima. Izraelska vojska je izdala saopštenje u kojem je ovo delo nazvala ozbiljnim i navela da se trenutno nalazi u fazi razmatranja.

Prema izraelskim izvorima, četiri militanta su ubijena tokom operacija u Kabatiji, dok Palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali još uvek nije potvrdilo višestruke smrtne slučajeve, ali jeste navelo da je jedna osoba izgubila život, dok su desetorica Palestinaca povređena i prevezena u bolnicu usled izraelskog napada.

Na video snimku koji je dostupan AP-u, vidi se kako vojnici prenose tela sa krovova, a fotografije prikazuju buldožer izraelske vojske u blizini mesta gde su tela bačena. Međutim, identitet mrtvih i uzrok njihove smrti još uvek nisu potvrđeni.

Prema međunarodnom pravu, vojnici bi trebalo da postupaju sa mrtvim telima sa poštovanjem, uključujući i tela neprijateljskih boraca. Ovaj incident je izazvao osudu od strane palestinskih grupa za ljudska prava, koje sumnjaju u pravilnu istragu Izraela o ovom događaju.

Tokom racije, novinari su bili svedoci različitih situacija, uključujući i trenutke kada su Palestinci bili suočeni sa izraelskim vojnicima, kao i razaranja koja su ostala iza vojnih operacija. Iako je pažnja sveta uglavnom usmerena na sukobe u Gazi, nasilje na Zapadnoj obali je takođe eskaliralo, rezultirajući gubitkom mnogih života.

Izrael tvrdi da su napadi neophodni radi suzbijanja militantnosti, dok palestinski izvori navode da je veliki broj Palestinaca ubijen u izraelskim napadima od početka rata. Nastavak sukoba između Izraela i Palestine ostavlja posledice po obe zajednice, dok se svet suočava sa izazovima pronalaženja rešenja za dugotrajni konflikt.