Rumunski predsednik inicira stvaranje centra za obuku ukrajinskih marinaca

Rumunski predsednik inicira stvaranje centra za obuku ukrajinskih marinaca

Rumunski predsednik Klaus Johanis zatražio je u sredu odobrenje parlamenta za uspostavljanje pomorske ustanove za obuku na rumunskom tlu kako bi se pomoglo u obuci ukrajinskih marinaca.

U pismu parlamentu, Johanis je istakao nedavna dešavanja u ratu Rusije protiv Ukrajine, rekavši da su oni „podvlačili potrebu za intenziviranjem i diversifikacijom obuke ukrajinskih oružanih snaga“.

Rumunija će biti domaćin ovog pomorskog objekta za obuku i podržaće obuku ukrajinske pomorske pešadije u okviru svojih postojećih mogućnosti.

Doprinosi međunarodne zajednice će pomoći da se održi rad ovog objekta, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo obezbediti puna sredstva i podršku planiranju za njegov početni razvoj.

Objekat će raditi dve godine, pod uslovom privremenog odobrenja partnerskih vojski. Rumunija zadržava pravo da se povuče iz obaveze u bilo kom trenutku tokom procesa obuke ili na kraju dogovorenog perioda.

Predlog je iznet u okviru Odbrambene kontakt grupe Ukrajine (UDCG) — saveza 57 zemalja i Evropske unije koji podržavaju odbranu Ukrajine.