Stejt department optužuje republikance zbog poziva na svedočenje Blinkena o povlačenju iz Avganistana

Stejt department optužuje republikance zbog poziva na svedočenje Blinkena o povlačenju iz Avganistana

Stejt department je u četvrtak kritikovao republikance u Predstavničkom domu zbog njihovih poziva državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da svedoči o povlačenju iz Avganistana, optužujući ih da su svesno zakazali saslušanja kada je Blinken bio nedostupan. Poslanik Majkl Mekol, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove, najavio je saslušanje za vreme kada je Blinken bio na službenom putu u Egiptu i Francuskoj, a zatim promenio datum na vreme godišnjeg skupa u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, gde će Blinken prisustvovati govoru predsednika Džoa Bajdena.

Stejt department je naglasio da je Mekolov komitet bio unapred obavešten o Blinkenovom rasporedu, optužujući republikance da „ne deluju u dobroj veri“. Mekol je odgovorio da je administracija bila neiskrena i da je Blinken odbio da izabere datum za svedočenje, zapretivši da će ga optužiti za nepoštovanje Kongresa.

Saslušanje je deo dugotrajne istrage republikanaca o povlačenju iz Avganistana, za koje kritikuju Bajdenovu administraciju, dok umanjuju ulogu bivšeg predsednika Donalda Trampa u pregovorima o povlačenju. Blinken je već svedočio o ovom pitanju 14 puta, ali republikanci insistiraju na dodatnim saslušanjima kako bi utvrdili odgovornost za haotičan završetak najdužeg američkog rata.