Ukrajina naglašava neprikosnovenost svoje teritorijalne celovitosti i statusa Krima

Ukrajina naglašava neprikosnovenost svoje teritorijalne celovitosti i statusa Krima

Krim je deo Ukrajine, a njena celokupna teritorijalna celovitost je neprikosnovena i ne podleže pregovorima ili kompromisima. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izdalo je komentar o nedopustivim predlozima u vezi sa budućim statusom Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja. Ukrajina se oslanja na podršku svojih odbrambenih snaga, partnera, Povelje UN i međunarodnog prava. Navodi se da je Krim ključni faktor evropske bezbednosne strukture i da će njegova potpuna obnova biti moguća tek nakon potpunog povlačenja okupacionih snaga sa ukrajinske teritorije.

Ministarstvo spoljnih poslova traži snažnu podršku od strane partnera kako bi primorali Rusiju da poštuje međunarodno pravo i Povelju UN. Cilj je da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa ukrajinske teritorije, vrati teritorijalni integritet Ukrajine i odgovara za agresiju i zločine počinjene na njenom teritoriju. Naglašava se da je neophodno usredsrediti napore na ostvarenje ovih ciljeva, a ne na zadovoljavanje interesa Kremlja na štetu Ukrajine i međunarodnog prava.

Ministarstvo podseća da je predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, predstavio viziju postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu i svet kroz Formulu mira. Pozivaju se svi koji poštuju međunarodno pravo i Povelju UN da podrže implementaciju Formule mira kao jedinog načina za postizanje pravednog i održivog mira u Evropi.

Na nedavnom sastanku Instituta za evropske studije (IES) u Kijevu, poljski ministar spoljnih poslova, Radoslav Sikorski, istakao je da Krim ima ključnu ulogu u mogućim mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije. Jedna od opcija za rešavanje statusa poluostrva može biti stavljanje pod mandat UN radi pripreme „fer referenduma“.