Venecuela traži nalog za hapšenje argentinskog predsednika

Venecuela traži nalog za hapšenje argentinskog predsednika

Karakas je pokrenuo krivičnu istragu protiv argentinskog predsednika Havijera Mileija zbog predaje zaplenjenog venecuelanskog teretnog aviona SAD.

Spor između dve južnoameričke zemlje proizilazi iz sudbine Emtrasur Boeing 747-300FM, koji je prvobitno kupljen od iranske kompanije Mahan Air. U avgustu 2022, argentinske vlasti su zaplenile letelicu na zahtev SAD. Vašington je ranije stavio Mahan Air na crnu listu kao deo izvoznih ograničenja postavljenih Iranu.

Venecuela je dugo protestovala zbog zadržavanja aviona, tvrdeći da je Argentina prekršila međunarodno pravo, i tražila je odštetu. U martu 2024. Karakas je čak zatvorio vazdušni prostor za letove za i iz Argentine.

Najavljujući istragu u sredu, generalni tužilac Venecuele Tarek Saab rekao je da je imenovao dva tužioca da „obrade“ naloge za hapšenje Mileija, njegovu sestru Karinu Milei, koja vodi kabinet predsednika, i argentinsku ministarku bezbednosti Patriciju Bulrih. On je dodao da radnje argentinskog rukovodstva predstavljaju sedam različitih zločina prema venecuelanskom zakonu, uključujući tešku krađu i pranje novca. Prema Saabu, „nadležni sud ovde u Venecueli“ će uskoro doneti odluku o nalozima.

Zaplenjeni avion je 2024. godine „ilegalno“ prebačen u SAD, gde je „potpuno demontiran“, što je „razbesnelo venecuelansku naciju“, rekao je Saab.

Ministarstvo spoljnih poslova Argentine objavilo je saopštenje u kojem se „odriče“ naloga za hapšenje. Tvrdi se da je argentinski sudski sistem odobrio primopredaju aviona u skladu sa bilateralnim sporazumom sa Vašingtonom. „Pravosuđe je nezavisna vlast u koju se vlast ni na koji način ne može i ne sme mešati“, navodi se u saopštenju.

Kao anarhokapitalista, Milei je postao predsednik Argentine 2023. godine i obećao je da će „ojačati strateški savez“ sa SAD.

Nedavno je zatražio od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da naredi hapšenje predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg je više puta opisao kao „diktatora“ i optuženog za kršenje ljudskih prava. Maduro je sa svoje strane nazvao Mileija „desničarskim ekstremistom“ i optužio argentinskog lidera da „kleči pred američkim imperijalizmom“.