Porodice Amerikanaca pritvorenih u Kini pozivaju vladu da deluje: „Svi pate fizički i psihički“

Porodice Amerikanaca pritvorenih u Kini pozivaju vladu da deluje: „Svi pate fizički i psihički“

Članovi porodica četvorice Amerikanaca pritvorenih u Kini zatražili su od američke vlade da preduzme hitne mere za njihov povratak kući, navodeći fizičku i psihičku patnju svojih najmilijih. Na saslušanju pred Kongresno-izvršnom komisijom Kine, porodice Kai Lija, Marka Svidana, Davn Michelle Hunt i Nelsona Vellsa mlađeg izložile su težak položaj svojih bližnjih, pritvorenih u Kini više od osam godina. Ovaj slučaj ponovo je privukao pažnju nakon objavljivanja američkog pastora Dejvida Lina, koji je bio zatvoren u Kini gotovo 20 godina.

Prema podacima komisije, više Amerikanaca je zatočeno u Kini nego u bilo kojoj drugoj stranoj zemlji. „Ovo se nekažnjeno krše američka ljudska prava“, izjavio je predstavnik Kris Smit, predsedavajući komisije. Pritvorenici su optuženi za različite zločine, uključujući špijunažu, krađu državnih tajni i šverc droge, što njihove porodice i organizacije za ljudska prava smatraju lažnim optužbama.

Porodice su iznele detalje o teškim uslovima pritvora, uključujući loše zdravstveno stanje i zlostavljanje. Harison Li, sin Kai Lija, opisao je očevu svakodnevnu borbu sa lošim uslovima u zatvoru, dok je Nelson Vels stariji naveo da njegov sin pati od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Komisija je obećala da će nastaviti da vrši pritisak na Bajdenovu administraciju da deluje, dok američki Stejt department upozorava građane na rizik od nezakonitih pritvaranja u Kini. Kineska ambasada u Vašingtonu tvrdi da se sa svim osumnjičenima postupa po zakonu, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Porodice pritvorenih Amerikanaca apeluju na američku vladu da pronađe rešenje i omogući njihov povratak kući.