„Bivša partnerka“ Pavela Durova insistira da deo Telegrama treba da pripada njoj

„Bivša partnerka“ Pavela Durova insistira da deo Telegrama treba da pripada njoj

Žena koja tvrdi da je majka troje dece Pavela Durova ističe svoje pravo na deo vlasništva nad Telegramom, iako nikada nije bila u braku sa ovim milijarderom i generalnim direktorom popularne platforme za razmenu poruka.

Irina Bolgar je prvo javno obelodanila identitet preduzetnika kao oca svoje dece u junu, a zatim je u avgustu dostavila dokumentaciju magazinu Forbes kao potvrdu očinstva. Tvrdi da je upoznala Durova 2012. godine i da su zajedno imali troje dece između 2013. i 2017. godine. Nakon života sa decom u Sankt Peterburgu, preselila se u Dubai kako bi bila sa Durovom 2018. Međutim, nakon što joj je odbijena boravišna dozvola u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2020. godine, sada živi sa decom u Švajcarskoj.

Durov lično nije komentarisao tvrdnje Irine Bolgar, ali je priznao da je postao donor sperme pre nekoliko godina i da ima preko 100 biološke dece.

U novoj objavi na Instagramu sredom, Bolgar ističe da iako nikada nisu bili zvanično venčani, Telegram treba smatrati zajedničkom imovinom njih dvoje.

Ona tvrdi da je, iako je sva „značajna porodična imovina“ bila na ime Durova, ona je imala pristup tim resursima putem sporazuma i punomoćja, koja, iako su dozvoljavala korišćenje, nisu adekvatno štitila njena prava i interese, te su mogla biti prekršena u bilo kom trenutku.

Bolgar tvrdi da su joj stalno davana obećanja da će ona i deca uvek imati pristup ovim resursima i da će biti korišćeni za kupovinu „skupih nekretnina“ koje bi mogle biti „prikladan dom“ za decu, ali da ta obećanja nikada nisu ispunjena.

„Prekršio je sve naše usmene i pismene dogovore, a obećanja su ostala neispunjena“, navela je Bolgar.

Ona dalje navodi da iako je sva zajednički stečena imovina, uključujući i Telegram, registrovana na ime Durova, u nekim zemljama je moguće priznati de facto brak kao zvaničan, dok u drugim zemljama može se tražiti deo zajednički stečene imovine putem građanskog prava.

Prethodno je Bolgar podnosila tužbe protiv Durova, optužujući ga da ne plaća alimentaciju za decu i da je izvršio „ozbiljna dela nasilja“ nad njihovim sinom. U avgustu je tvrdila da je švajcarski sud oduzeo Durovu roditeljska prava.