Dizajniranje boljeg filtera za vodu: filter nalik tkanini za uklanjanje sitne plastike i olova iz vode za piće

Dizajniranje boljeg filtera za vodu: filter nalik tkanini za uklanjanje sitne plastike i olova iz vode za piće

Filteri za vodu na tržištu danas mogu ukloniti neke zagađivače, ali nisu dizajnirani da hvataju mikroplastiku. U stvari, neki od njih mogu zapravo dodati malu plastiku u vodu za piće tokom procesa filtracije. Što je još gore, ova mikroplastika može izazvati upalu, povećati rizik od raka i delovati kao nosioci štetnih hemikalija koje izazivaju druge zdravstvene probleme.

Istraživačica sa Univerziteta u Misuriju Marijam Salehi i saradnici smišljaju novi način da zarobe te male osvajače – i zaštite javnost – kroz filter nalik tkanini. Tim je izložio svoje nalaze u naslovnom članku objavljenom u Applied Polimer Science.

„Ideja je da se dizajnira filter koji se može pričvrstiti na slavinu kako bi istovremeno mogao da ukloni mikroplastiku i olovo iz vode iz slavine“, rekao je Salehi, docent za građevinsko i ekološko inženjerstvo na Mizzou fakultetu za inženjering. „Zamišljamo jeftin filter na mestu upotrebe koji bi mogao da se poveže sa bilo kojom slavinom.“

Filterska membrana je napravljena od vlakana polivinil alkohola, koji su polimeri koji se trenutno koriste u biomedicinskim aplikacijama. Tim je odabrao materijal jer je jeftin i biokompatibilan, što znači da nije toksičan za ljude, životinje ili biljke.

Takođe se pokazalo efikasnim. U laboratorijskim testovima, membrana je bila u stanju da ukloni skoro 100% veće mikroplastike i skoro 80% najmanje mikroplastike, dok je u isto vreme uklonila oko 70% kontaminacije olovom.

„Još uvek moramo da testiramo filter da vidimo kako toleriše druge uslove – kao što je upotreba dezinfekcionih sredstava u vodi – ali ideja je da se nadamo da imamo nešto što se može komercijalizovati i koristiti za lako prečišćavanje vode iz slavine“, rekao je Salehi.