Reprogramiranje ćelija raka da napadnu same sebe

Reprogramiranje ćelija raka da napadnu same sebe

Tim zdravstvenih i medicinskih istraživača povezanih sa nizom institucija širom Švedske testirao je mogućnost reprogramiranja ćelija raka u ćelije cDC1 kao sredstva za uništavanje zaštitnog štita oko tumora, omogućavajući imunološkom sistemu da ih ubije. Njihov rad je objavljen u časopisu Nauka.

Prethodno istraživanje je pokazalo razlog zašto imuni sistem nije u stanju da uništi neke vrste kancerogenih tumora to što tumori razvijaju štit ili zaštitnu barijeru koja sprečava T ćelije da ih direktno napadaju. U ovoj novoj studiji, istraživački tim je razvio novi pristup uništavanju ovih barijera kako bi imuni sistem mogao da radi svoj posao.

Novi pristup uključuje reprogramiranje tumorskih ćelija u cDC1 imune ćelije koje mogu uništiti ćelije koje čine tumorsku barijeru, omogućavajući T ćelijama da se probiju do tumora i ubiju ga. Istraživači su identifikovali tri faktora transkripcije koji bi mogli da se koriste za pretvaranje drugih tipova ćelija u cDC1 ćelije, a zatim su ubacili genetske sekvence iz tih ćelija u virus da transportuju reprogramirane ćelije do tumorske barijere.

Tim je prvo testirao svoje reprogramirane ćelije ubrizgavanjem u tumorske ćelije u petrijevoj posudi. Ćelije su zatim ubrizgane u test miševe. Poređenje sa netretiranim tumorskim ćelijama kod miševa istog tipa pokazalo je da se tretirane ćelije šire sporije od netretiranih ćelija.

Istraživači su ponovili eksperimente, ali su u drugom ispitivanju miševima ubrizgali i imunoterapeutske lekove, što je sprečilo da se tumorske ćelije uopšte šire. Istraživači su takođe otkrili da je tretman povećao broj memorijskih T ćelija, što je štitilo miševe od budućeg uvođenja tumorskih ćelija.

Da bi otkrio da li njihov pristup može da deluje na ljude, istraživački tim ga je testirao sa in vitro ljudskim ćelijama i otkrio da radi podjednako dobro. Planiraju da nastave svoja istraživanja, radeći na kliničkom ispitivanju. Ako sve prođe dobro, nadaju se da će se njihov pristup pokazati kao napredak u lečenju raka.