TikTok ide na sud zbog američkog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane popularne platforme

TikTok ide na sud zbog američkog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane popularne platforme

Američka vlada i TikTok suočavaju se na saveznom sudu u ponedeljak kako bi započeli usmene argumente u pravnom slučaju koji će odrediti sudbinu popularne platforme društvenih medija. TikTok, koju koristi gotovo polovina Amerikanaca, osporava američki zakon potpisan u aprilu od strane predsednika Džoa Bajdena. Zakon zahteva od TikToka da prekine veze sa svojom kineskom matičnom kompanijom BiteDance ili se suoči sa zabranom u SAD do sredine januara. Pravna bitka se očekuje da će dostići Vrhovni sud SAD.

Ministarstvo pravde ističe dve glavne zabrinutosti u vezi sa TikTokom. Prvo, prikupljanje velikih količina korisničkih podataka, uključujući osetljive informacije o navikama gledanja, koje bi mogle biti dostupne kineskoj vladi. Drugo, zabrinutost oko vlasničkog algoritma koji može biti podložan manipulaciji od strane kineskih vlasti.

TikTok tvrdi da ne deli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom i osporava argumente vlade. Kompanija ističe da bi bilo nemoguće izvršiti otuđenje i da bi aplikacija morala biti zatvorena ako sud ne interveniše do određenog roka.

Postoje i ekonomske posledice zabrane za svet marketinga, maloprodaju i kreatore sadržaja, neki od kojih su pokrenuli tužbe protiv vlade. Pitanje poverljivih informacija u sudskim podnescima dodatno komplikuje situaciju, jer se kompanije bore za pristup tim podacima.

Bajdenova administracija je predložila pravila koja bi mogla uticati na bescarinske proizvode iz Kine, dok se rasprava oko TikToka nastavlja. Dok BiteDance tvrdi da TikTok nije na prodaju, postoje investitori zainteresovani za preuzimanje platforme, bez obzira na to što bi takav korak verovatno značio gubitak ključnog algoritma TikToka.

Različita politička mišljenja u Kongresu dodatno komplikuju situaciju, sa otporom prema zakonu od strane pojedinih poslanika i promenljivim stavovima prema TikToku u zavisnosti od stranačke pripadnosti.