Nova metoda omogućava integraciju ultra brzih 2D fleš memorija za podršku veštačkoj inteligenciji

Nova metoda omogućava integraciju ultra brzih 2D fleš memorija za podršku veštačkoj inteligenciji

Široka primena alata veštačke inteligencije (AI) za obradu velikih količina podataka stvorila je potrebu za memorijskim uređajima sa unapređenim performansama. Memorijska rešenja koja se razmatraju za podršku računarskim zahtevima veštačke inteligencije obuhvataju memorije velikog propusnog opsega, tehnologije koje mogu unaprediti propusni opseg memorije računarskih procesora, ubrzavajući prenos podataka i smanjujući potrošnju energije.

Fleš memorije trenutno su najpopularnija rešenja za trajno skladištenje informacija, iako brzina većine postojećih fleš memorija nije dovoljna za optimalno funkcionisanje veštačke inteligencije.

U proteklim godinama, inženjeri su radili na razvoju ultrabrzih fleš memorija koje bi omogućile brži i efikasniji prenos podataka. Dvodimenzionalni (2D) materijali su se pokazali kao obećavajući za proizvodnju ovih memorijskih uređaja visokih performansi.

Nedavno su istraživači sa Univerziteta Fudan predstavili novu metodu za skalabilnu integraciju ultra brzih 2D fleš memorijskih uređaja. Ova metoda je efikasno omogućila integraciju 1.024 uređaja fleš memorije sa izuzetno visokim prinosom.

U svom radu, istraživači su istakli da dvodimenzionalni materijali imaju potencijal za stvaranje ultrabrze fleš memorije, ali da su trenutno ograničeni tehničkim poteškoćama u vezi sa interfejsima. Ipak, njihova nova metoda integracije pokazala je značajan napredak u ovom polju.

Kombinujući različite tehnike obrade, istraživači su uspeli da proizvedu niz ultrabrzih fleš memorija sa visokim prinosom. Njihova istraživanja su pokazala da se dužina kanala ovih uređaja može smanjiti na manje od 10 nm, pružajući nepromenljivo skladištenje informacija i izuzetnu izdržljivost.

Inicijalni testovi sprovedeni od strane istraživačkog tima potvrdili su efikasnost njihove metode za integraciju ultra brzih fleš memorija visokih performansi. Ovi rezultati ukazuju na mogućnost daljih istraživanja i primene ove tehnologije u širem spektru aplikacija.