SAD obustavljaju plan za uklanjanje kultnih mačaka lutalica iz istorijskog područja u glavnom gradu Portorika

SAD obustavljaju plan za uklanjanje kultnih mačaka lutalica iz istorijskog područja u glavnom gradu Portorika

Vlada SAD je privremeno obustavila plan za uklanjanje mačaka lutalica koje su postale simbol istorijskog okruga u prestonici Portorika, San Huana, nakon što je neprofitna organizacija pokrenula tužbu protiv projekta. Ova odluka je dočekana s odobravanjem od strane zagovornika mačaka koji su se suprotstavili planu američke Službe nacionalnih parkova da ukloni oko 200 mačaka koje slobodno lutaju tvrđavom El Moro, izgrađenom u kolonijalnom periodu.

Jonaton Arnof, advokat kompanije Allei Cat Allies iz Merilenda, izrazio je zadovoljstvo kratkoročnom pobedom, ali istovremeno upozorio da mačke i dalje ostaju u opasnosti. Ove mačke su postale omiljene kako među posetiocima, tako i među stanovnicima Starog San Huana, gde se nalazi tvrđava koja predstavlja deo Nacionalnog istorijskog mesta koje upravlja Služba nacionalnih parkova SAD.

Napominjući da je populacija mačaka porasla, federalna agencija je iznela zabrinutost da mačke mogu prenositi bolesti na ljude, te da je oblast bila zahvaćena neprijatnim mirisima. Plan je uključivao angažovanje organizacije za zaštitu životinja radi uklanjanja mačaka, s optionom da ukoliko izabrana organizacija ne ispuni zahtev u roku od šest meseci, zvaničnici će angažovati agenciju za uklanjanje.

Služba Nacionalnog parka SAD je održala javnu raspravu o planu koji je izazvao kontroverze, a kritičari su istakli da će sudbina uhvaćenih mačaka zavisiti od odluke organizacije koja ih preuzme. Arnof je naglasio da je uklanjanje postojećih mačaka izuzetno težak zadatak, s obzirom da bi nove mačke zauzele njihovo mesto, što bi zahtevalo trajno rešenje.

Planirano uklanjanje mačaka trebalo je da počne u oktobru, ali je obustavljeno do donošenja sudske odluke u vezi sa tužbom koju je Allei Cat Allies podnela. Neprofitna organizacija tvrdi da plan krši zakone, uključujući Nacionalni zakon o zaštiti životne sredine. Očekuje se da će sudski proces trajati do prvog kvartala 2025. godine.

U međuvremenu, mačke svih boja i veličina i dalje slobodno lutaju oko tvrđave El Moro, okružene tirkiznim vodama, a čak imaju i statuu posvećenu njima. Veruje se da su neke od ovih mačaka potomci kolonijalnih mačaka, dok su druge dovedene da regulišu populaciju pacova tokom prošlog veka.

Lokalna neprofitna organizacija Save a Gato brine se o ovim mačkama, hrani ih, vrši sterilizaciju i kastraciju, te ih stavlja na usvajanje. Ipak, pronalaženje domova za sve ove mačke predstavlja izazov, s obzirom da utočišta u kopnenom delu SAD nemaju dovoljno kapaciteta za njihov smeštaj.