Prenatalni unos ribe povezan je sa manjim rizikom od autizma kod potomaka

Prenatalni unos ribe povezan je sa manjim rizikom od autizma kod potomaka

Prenatalni unos ribe, bez korišćenja suplemenata omega-3 (ω-3), može biti povezan sa smanjenim rizikom od dijagnoze autizma i povezanih osobina, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition. Kristen Lajal, doktorka nauka sa Instituta za autizam AJ Drekel na Univerzitetu Drekel u Filadelfiji, zajedno sa timom istraživača, istraživala je vezu između konzumacije ribe tokom trudnoće i upotrebe ω-3 dodataka sa dijagnozom autizma i širim spektrom osobina povezanih sa autizmom. Analiza je obuhvatila podatke iz 32 kohorte učesnika u Konzorcijumu kohorte za uticaj životne sredine na zdravlje dece.

Studija je otkrila da je unos ribe u toku trudnoće povezan sa smanjenim rizikom od dijagnoze autizma (odnos šanse, 0,84) i blagim smanjenjem rezultata na skali ukupnog društvenog odgovora (SRS) (β, -1,69; 95% interval poverenja, -3,3 do -0,08). Ovi nalazi su potvrđeni u svim grupama prema učestalosti konzumacije ribe, od „bilo koje“ do „više od dva puta nedeljno“. Međutim, nije primećena značajna povezanost između upotrebe suplemenata ω-3 i dijagnoze autizma, dok je samo blaga povezanost bila predložena za rezultate na SRS skali (β, 1,98; 95% interval poverenja, 0,33 do 3,64).

Autori istraživanja ističu važnost boljih javnozdravstvenih poruka o preporukama za unos ribe tokom trudnoće, imajući u vidu nizak unos ribe u opštoj populaciji Sjedinjenih Država i rastuću prevalenciju autizma.