Kao i Brazil, Evropska unija takođe ima problem sa Iksom

Kao i Brazil, Evropska unija takođe ima problem sa Iksom

Nevolje Elona Maska teško da su ograničene samo na Brazil, jer sada rizikuje moguće sankcije EU u narednim mesecima zbog navodnog kršenja novih pravila o sadržaju.

Pristup Iksu (X) je suspendovan u najvećoj zemlji Južne Amerike od subote nakon što je dugogodišnja pravna bitka oko dezinformacija okončana tako što je sudija naredio zatvaranje.

Ali Brazil nije sam u svojoj zabrinutosti za Iks.

Političari širom sveta i grupe za digitalna prava su u više navrata izražavale zabrinutost u vezi sa Muskovim akcijama od preuzimanja tadašnjeg Tvitera krajem 2022. godine, uključujući otpuštanje mnogih zaposlenih koji su zaduženi za moderiranje sadržaja i održavanje veza sa regulatorima EU.

Maskov „apsolutistički” stav o slobodi govora doveo je do sukoba sa Briselom.

Evropska unija bi u roku od nekoliko meseci mogla da odluči da preduzme mere protiv Iksu, uključujući moguće novčane kazne, kao deo tekuće istrage o tome da li platforma krši značajan zakon o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Još ništa nije odlučeno, ali sve kazne bi mogle da budu i do šest odsto godišnjeg Iksovog svetskog prometa osim ako kompanija ne izvrši promene u skladu sa zahtevima EU.

Ali ako su Muskove reakcije nešto što se može proći, još jedan obračun je na planu.

Kada je EU u julu optužila Iks za obmanjujuće postupke kojima se krši DSA, Mask je upozorio: „Radujemo se veoma javnoj bitci na sudu.

Temperatura je još više podignuta mesec dana kasnije uz još jedan rat reči na društvenim mrežama između Maska i najvećeg tehnološkog stručnjaka EU, Tijerija Bretona.

Breton je u pismu podsetio Maska na njegovu zakonsku obavezu da spreči širenje „štetnog sadržaja“ na Iksu sati pre intervjua sa američkim predsedničkim izazivačem Donaldom Trampom uživo na platformi.

Musk je odgovorio ismevanjem Bretona i deljenjem mema koji je nosio opscenu poruku.

Uprkos gorkim bodljama, Evropska komisija, digitalni čuvar EU, insistira da je dijalog sa Iksom u toku.

„Iks nastavlja da sarađuje sa komisijom i odgovara na pitanja“, rekao je za AFP portparol komisije za digitalne medije Tomas Regnijer.

Stručnjaci se takođe slažu da je zatvaranje u 27 zemalja EU malo verovatno, iako ima zakonsko pravo.

DSA bi dozvolila bloku da zahteva od sudije u Irskoj, gde Iks ima sedište u EU, naloži privremenu suspenziju dok se kršenja ne prestanu.

Breton je više puta insistirao da „Evropa neće oklevati da uradi ono što je neophodno”.

Ali pošto Iks ima oko 106 miliona korisnika u EU, znatno više od 22 miliona u Brazilu, veruje se da Musk ne bi želeo da rizikuje sličan potez u Evropi.

„Očigledno je da to nikada ne možemo isključiti, ali je malo verovatno“, rekao je Aleksandar de Strel iz istraživačkog centra Centar za regulaciju u Evropi.

Bez obzira na to šta će se dalje desiti, de Streel je rekao da će slučaj verovatno završiti na sudovima EU, nazivajući Iks „kompanijom koja najmanje sarađuje“ sa blokom.

Jan Penfrat iz grupe za zagovaranje evropskih digitalnih prava rekao je da je zabrana „mera poslednjeg sredstva“ i da Iks „verovatno“ neće zatvoriti radnju u EU.

„Nadam se da će komisija veoma, veoma dobro razmisliti o ovome pre nego što ode tamo, jer bi ova (zabrana) imala izuzetno negativan efekat na pravo na slobodu izražavanja i pristup informacijama“, rekao je Penfrat.

Komisija je u julu optužila Iks da obmanjuje korisnike svojim plavim kvačicama za sertifikovane naloge, nedovoljnom transparentnošću oglašavanja i ne omogućava istraživačima pristup podacima platforme.

Ta tvrdnja je deo šire istrage o Iksu, pokrenute u decembru, a regulatori još uvek ispituju kako se bavi širenjem nelegalnog sadržaja i manipulacije informacijama.

Iks sada ima pristup dosijeu EU i može se braniti, uključujući i odgovor na nalaze komisije.

Lista vlada ljutih na Maska raste. Takođe je tokom leta u Velikoj Britaniji pokrenuo nerede tokom dana nereda izazvanih dezinformacijama na internetu da je osumnjičeni iza masovnog uboda nožem u kojem su ubijene tri devojčice muslimanski azilant.

Milijarder, čiji lični Iks nalog ima 196 miliona korisnika, ušao je u sporove sa britanskim političarima nakon što je delio zapaljive postove i tvrdio da je „građanski rat neizbežan“ u zemlji.

Britanija koja nije članica EU uskoro će moći da primeni zakon sličan DSA, a očekuje se da će primena početi sledeće godine.