Dodik: Republika Srpska neće se povinovati američkim interesima, već interesima svog naroda

Dodik: Republika Srpska neće se povinovati američkim interesima, već interesima svog naroda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Republika Srpska neće povinovati američkim interesima, već će ostati posvećena interesima svog naroda, uprkos pritiscima i pretnjama sankcijama od strane američkih zvaničnika. Dodik je naglasio da nikada neće odustati od Republike Srpske, bez obzira na pretnje koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Oni bez imalo oklevanja kažu da će se obračunati sa svima koji se ne povinuju američkim interesima ovde, a mi navodno ne treba da se povinujemo našim interesima. Tu greše. Mi se nećemo povinovati američkim interesima, nego interesima Republike Srpske i ovog naroda,“ istakao je Dodik tokom posete Sitnici kod Ribnika.

On je takođe kritikovao Dejtonski mirovni sporazum, nazivajući ga „prevarom za Srbe“, i naglasio da je od njegovog potpisivanja usledila kontinuirana razgradnja sporazuma, što optužuje SAD da podstiču. Dodik je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se tretiraju političari iz Republike Srpske koji brane Dejtonski sporazum, uključujući njega samog i Željku Cvijanović.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O’Brajan nedavno je izjavio da Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te da će koristiti sve dostupne alate protiv onih koji se bave antidejtonskim aktivnostima, uključujući i Milorada Dodika.