Oluja se provlači kroz Japan, donoseći obilne padavine na nekim mestima danima

Oluja se provlači kroz Japan, donoseći obilne padavine na nekim mestima danima

Tropska oluja Šanshan donela je u nedelju obilne kiše u japansku oblast Šizuoka, 180 kilometara jugozapadno od Tokija, pošto su meteorološki zvaničnici upozorili da će se oluja potrajati još nekoliko dana.

Šanshan, sa vetrom od 65 km/h, stigao je do kopna u četvrtak, ostavljajući na svom putu klizišta, poplavljene reke, pocepane grane i razbacane krhotine. U jugozapadnom Japanu, ljudi su bili zauzeti čišćenjem blatnjavih domova i bacanjem pokvarenih uređaja.

Oluja je do sada povezana sa najmanje šest smrtnih slučajeva, uključujući tri osobe koje su zarobljene u odronu blata. Jedna osoba je nestala, a 127 je povređeno, navodi japanska javna televizija NHK, koja sastavlja izveštaje lokalnih vlada.

Šanshan je putovao izuzetno sporo i jedva se kretao od nedelje ujutro, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

To je izazvalo padavine u velikom području, čak i na mestima koja mu nisu na putu, kao što je najsevernije glavno ostrvo Hokaido, navodi agencija.

Neke kuće su se iskrivile jer su se krovovi urušili, dok su vozila prolazila kroz smeđu vodu.

Šanšan je u početku puzao preko jugozapadnih japanskih ostrva Kjušu i Šikoku, zatim je stigao do glavnog ostrva Honšu, krivudajući u priobalnim vodama u jednom trenutku, ali se kasnije vratio na kopno.

Upozorenja na klizišta izdata su u delovima gradova Hamamatsu i Izu u prefekturi Šizuoka i Jokohame u Kanagavi, lučkom gradu u blizini Tokija, kao i na rizičnim mestima u Tokiju. U Tokiju je poslednjih dana bilo pretežno oblačno nebo, prošarano trenucima iznenadnih i intenzivnih pljuskova.

Ljudima koji žive u područjima sa rizikom od klizišta rečeno je da se evakuišu na lokalne stadione i društvene centre kao meru opreza. Šanshanova tačna ruta ostaje neizvesna. Očekuje se da će se u ponedeljak postepeno kretati na sever, a zatim preko Japanskog mora.