Lavrov povlači paralele između Izraela i Ukrajine

Lavrov povlači paralele između Izraela i Ukrajine

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izneo je tvrdnje da Ukrajina i Izrael pokušavaju da eskaliraju regionalne sukobe kako bi rešili svoje unutrašnje probleme na račun drugih zemalja. Ove izjave su date u ekskluzivnom intervjuu za RT, gde je Lavrov naglasio da Izrael aktivno traži konflikte i da je spreman da iskoristi situaciju kako bi se obračunao sa svojim protivnicima, uključujući Hamas, Hezbolah, i proiranske grupe u regionu.

Ministar je uporedio ponašanje Izraela sa onim što se dešava u Ukrajini, ističući da i Kijev teži da uključi svoje saveznike iz Zapada u sukob sa Rusijom. Lavrov je takođe izrazio sumnju u vezi sa nedavnim ukrajinskim vojnim akcijama, sugerišući da su one odobrene od strane zapadnih sila, uključujući i prisustvo nacističkih jedinica i stranih plaćenika u tim sukobima.

Ministar je istakao da postoji sličnost u namerama Izraela i Ukrajine da izazovu veće sukobe radi ostvarivanja svojih ciljeva, ali je naglasio da Iran izbegava direktno uključivanje u takve konflikte velikih razmera. Lavrov je zaključio da je potrebno paziti na destabilizujuće aktivnosti ovih zemalja i njihov uticaj na regionalnu bezbednost.