SAD neće slati izvođače da servisiraju ukrajinske F-16

SAD neće slati izvođače da servisiraju ukrajinske F-16

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odbacila je plan Pentagona o slanju američkih izvođača u Ukrajinu radi održavanja zapadne vojne opreme, uključujući borbene avione F-16. Ova odluka je objavljena prema izvorima u Vašingtonu, prenosi Volstrit žurnal.

Rasprava o angažovanju američkih civila u Ukrajini za servisiranje vojne opreme intenzivirala se nakon isporuke prvih šest F-16 Ukrajini krajem jula. Prema članku objavljenom u petak, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće razmotrio je predlog Vojske, ali je zaključeno da je preveliki rizik, prema zvaničnicima upoznatim sa diskusijom.

Izvori su izjavili da je Obaveštajna zajednica izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija cilja američke izvođače u Ukrajini. Bajdenova administracija nije isključila potpuno slanje američkih izvođača u Ukrajinu, ali se to neće desiti u bliskoj budućnosti.

Trenutno se očekuje da saveznici Sjedinjenih Američkih Država iz NATO-a u Evropi preuzmu odgovornost za održavanje aviona koje su dizajnirale SAD. Holandija, zajedno sa Norveškom, Danskom i Belgijom, obećala je isporuku više od 80 F-16 Ukrajini. Holandski načelnik odbrane Onno Ajkelšajm izjavio je da će finansirati privatni ugovor između civilne kompanije za održavanje i ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ranije ove nedelje, Ukrajina je potvrdila gubitak svog prvog F-16, koji je navodno srušen u ponedeljak, pri čemu je pilot poginuo. Prema ukrajinskim medijima, istražitelji razmatraju tehničke probleme i grešku pilota kao moguće uzroke nesreće. Postoji tvrdnja da je avion oboren kao rezultat „prijateljske vatre“ jednog od ukrajinskih PVO sistema Patriot koje su donirale SAD. U ruskim izveštajima se navodi mogućnost da je F-16 uništen raketom Iskander tokom napada na aerodrom u zapadnoj Ukrajini.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da će upotreba F-16 u sukobu učiniti da avioni postanu „legitimna meta“ za ruske snage, naglasivši da će biti gađani čak i na aerodromima unutar zemalja članica NATO-a ako budu delovali odatle.