Bajer iz Leverkuzena pobedio Lajpcig u Bundesligi prvi put posle 15 meseci

Bajer iz Leverkuzena pobedio Lajpcig u Bundesligi prvi put posle 15 meseci

Nemački šampion Bajer iz Leverkuzena izgubio je utakmicu Bundeslige prvi put posle 15 meseci kada je Lois Openda postigao dva gola u povratničkoj pobedi Lajpciga od 3-2 u subotu.

Pod vođstvom trenera Ćabija Alonsa, Leverkuzen je od ključnih kasnih golova napravio specijalitet. Nakratko se činilo da bi se to moglo ponoviti kada je sudija otišao da pregleda mogući penal u 86. minutu nakon što su se u kontaktu javili Kastelo Lukeba iz Lajpciga i Patrik Šik iz Leverkuzena.

Sudija je odlučio protiv udarca sa tačke i Leverkuzen je izgubio od protivnika iz Nemačke prvi put od maja 2023. posle 35 utakmica u Bundesligi bez poraza.

Lajpcig se vratio sa 2-0 pošto je iskoristio relativno malo šansi u kontri da zapečati povratnu pobedu. Njegova tri gola došla su od šest šuteva do 17 Leverkuzena.

Leverkuzen je postigao dva gola u razmaku od šest minuta u prvom poluvremenu, prvo kada je Džeremi Frimpong presekao izgubljeno dodavanje, poslao defanzivca El Čadaja Bišiabua u pogrešnom pravcu i pobedio golmana Pitera Gulasija. Aleks Grimaldo je zatim završio timski potez koji je uključivao novi potpis Martina terijera koji je izvukao Gulacsija sa pozicije.

Ipak, zamah je bio sa Lajpcigom na poluvremenu nakon što je Kevin Kampl dodao loptu glavom, a Openda je zatim preokrenuo igru sa dva precizna završetka. Izjednačio je rezultat udarcem iz tesnog ugla pored bočne linije, i povećao rezultat na 3-2 uz curling van kaznenog prostora.

Defanzivac Borusije Dortmund Niko Šloterbek isključen je pošto je njegov tim održao rezultat 0-0 protiv Verdera iz Bremena.

Šloterbek je pokupio svoj drugi žuti karton zbog nespretne borbe protiv Džastina Njinmaha u 73. minutu, pošto je vicešampionu Lige šampiona Dortmundu nedostajala prednost u pobedi od 2:0 nad Ajntrahtom iz Frankfurta prošle nedelje.

Neposredno pre toga, Šloterbek je odbranio udarac glavom, jednu od najboljih šansi Dortmunda u utakmici bez jasnih prilika za gol.

Štutgartu je u dramatičnom stilu uskraćena prva ligaška pobeda, pošto je Maksim Lajč skokom glavom spasio nerešeno 3-3 za Majnc.

Lajč je postigao gol duboko u nadoknadi vremena kada je Štutgart bio na ivici pobede, pošto je poveo sa 3-2 kada je Fabijan Rider iz slobodnog udarca u 88. minutu odbio od stative, ali u leđa golmana Robina Zentnera. Štutgart je vodio sa 2-0 pre ranijeg povratka Majnca.

Štutgart, koji je prošle sezone završio na iznenađujućem drugom mestu u Bundesligi, ove sezone ima tendenciju da odustane od vođstva. Štutgart je predvodio Frajburg na otvaranju lige prošle nedelje, ali je izgubio sa 3-1, a tim je primio kasni gol pre nego što je izgubio od Leverkuzena na penale u nemačkom Superkupu.

Trener unapređenog Holštajna Kila Marsel Rap isključen je pošto je njegova prva utakmica kod kuće u Bundesligi završena porazom od Volfsburga sa 2:0. Novo pojačanje Tim Kleindienst je postigao jedan gol i postavio još jedan kada je Borusija Menhengladbah pobedila Bohum sa 2-0. Frankfurt je pobedio Hofenhajm sa 3-1.