Istočni Timor slavi 25. godišnjicu glasanja za nezavisnost koje podržavaju UN

Istočni Timor slavi 25. godišnjicu glasanja za nezavisnost koje podržavaju UN

Istočni Timor je u petak proslavio 25. godišnjicu referenduma koji su podržale UN i kojim je obezbeđena nezavisnost od njegovog glavnog suseda Indonezije, koja je izvršila invaziju na bivšu portugalsku koloniju 1975. godine.

Gomila je navijala dok su njihovi lideri i državni gosti, uključujući generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, putovali povorkama do stadiona u glavnom gradu zemlje na ceremoniju kojom su otpočele svečanosti širom siromašne nacije od 1,3 miliona ljudi.

Komemorativni transparenti i posteri ispunili su ulice glavnog grada Dilija, gde su se hiljade okupile na proslavi koja je uključivala govore, muzičke performanse i vatromet.

Stanovnici Dilija prisećaju se mučnih trenutaka tokom najmračnijih dana u zemlji kada je indonezijska vojska odgovorila na rezultate referenduma iz 1999. kampanjom spaljene zemlje pre nego što je pošla.

„Bilo je to traumatično iskustvo koje me proganja do danas“, rekao je Gabriel Araujo, prodavac hrane koji je tada imao 12 godina, „Uvek sam srećan svaki put kada zajedno sa drugima slavim našu slobodu.

Drugog dana svoje zvanične posete najnovijoj azijskoj zemlji, Gutereš se sastao sa premijerom Ksananom Gusmaom, odajući emocionalnu počast bivšem gerilskom vođi.

Gusmao je bio zatvoren šest godina u Indoneziji i pušten tek kada je okupacija okončana 1999. godine, postavši prvi predsednik nove nezavisne nacije između 2002. i 2007. Vratio se na vlast kao premijer 2023. nakon što je njegova stranka pobedila na poslednjim parlamentarnim izborima maja.

„Garantujem da će UN ostati uz narod Timora koji se sada bori za razvoj zemlje“, rekao je Gutereš okupljenima u svom govoru tokom proslave u petak.

Gutereš je u petak takođe posetio timorski arhiv i muzej otpora u Diliju, gde je u nekim od izloženih arhiva video sebe kao bivšeg premijera Portugala od 1995. do 2002. godine, tokom kojeg je bio u velikoj meri uključen u međunarodne napore za rešavanje problema kriza u Istočnom Timoru.

„Pripremite se da radite i služite ovoj zemlji za dobrobit naroda“, rekao je Gusmao u govoru tokom ceremonije kojoj su prisustvovali i zamenik premijera Australije i ministar odbrane Ričard Marles, zamenik premijera Malezije Ahmad Hamidi i druge zvanice iz Udruženja naroda jugoistočne Azije.

Tranzicija Istočnog Timora u demokratiju bila je mučna, sa liderima koji se bore sa ogromnim siromaštvom, nezaposlenošću i korupcijom, dok zemlja nastavlja da se bori sa nasleđem svoje krvave bitke za nezavisnost i ogorčenom frakcijskom politikom koja je povremeno izbijala u nasilje. Njena ekonomija se oslanja na sve manje prihoda od nafte na moru.