Đurđević Stamenkovski: Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom 23. septembra u Skupštini

Đurđević Stamenkovski: Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom 23. septembra u Skupštini

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da će poslanici u Skupštini Srbije 23. septembra raspravljati o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dodajući da su one već upućene u skupštinsku proceduru.

Đurđević Stamenkovski je u Kuli, u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave, građanima i novinarima, izrazila nadu da će te izmene dobiti podršku u Skupštini.

Prema njenim rečima, te nove mere će Srbiji omogućiti da postane država sa najvećim roditeljskim dodatkom na Balkanu.

Podsetila je da će, nakon izmena zakona, za rođenje prvog deteta roditeljski dodatak će biti 500.000 dinara jednokratno, za drugo dete 600.000 dinara na 24 mesečne rate, plus 135.000 dinara jednokratene pomoći.

„Za treće dete opredeljujemo iznos od 2.280.000 dinara, plus 135.000 dinara jednokratno. Nismo uskratili ni majke koje čekaju četvrto dete i tu smo povećali roditeljski dodatak na 3.180.000 dinara“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je i da država do sada nije primenjivala princip retroaktivnosti, ali da će sada biti prvi put primenjen i da će važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2024. godine, a ne samo za onu koja su rođena nakon donošenja zakona.

„Onim roditeljima kojima su deca rođena u ovoj kalendarskoj godini i koji već koriste roditeljski dodatak po važećem Zakonu, nakon stupanja na snagu zakonske izmene, biće isplaćena razlika u novcu do iznosa po novom“, objasnila je ona.

Ministarka je podsetila i da mladi bračni parovi sa decom imaju pravo na subvencionisanje u iznosu od 20.000 evra za kupovinu prve nekretnine, ali da je potrebno da se sva dokumentacija pribavi i prijavi do godinu dana od rođenja prvog deteta.