Šef UN-a naziva porast mora „svetskom katastrofom“

Šef UN-a naziva porast mora „svetskom katastrofom“

U generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je na sve brži porast nivoa mora, posebno naglašavajući ugroženost pacifičkih ostrvskih država. Sa izveštajima koji pokazuju zabrinjavajući trend rasta nivoa mora, posledica globalnog zagrevanja i topljenja ledenih pokrivača, jasno je da jugozapadni Pacifik suočava sa ozbiljnim posledicama klimatskih promena.

Tokom posete Samoi i Tongi, Guterres je istakao hitnost situacije na sastanku Foruma pacifičkih ostrva, gde su zemlje članice suočene sa eskalacijom klimatskih pretnji. Narednog meseca, Generalna skupština Ujedinjenih nacija će raspravljati o porastu nivoa mora, prepoznajući važnost rešavanja ovog globalnog izazova.

Podaci iz izveštaja komisije koju je naručila Guterresova kancelarija pokazuju zabrinjavajuće porast nivoa mora u regionu. Nuku’alofa, glavni grad Tonge, zabeležio je rast od 21 centimetar u periodu od 1990. do 2020. godine, što je dvostruko više od globalnog proseka. Slični trendovi primećeni su i u drugim delovima regiona, poput Apije u Samoi i Suve-B u Fidžiju.

Ovi podaci postavljaju pacifičke ostrvske nacije pred ozbiljne izazove, s obzirom da oko 90% stanovništva u regionu živi u blizini područja koja su podložna povećanju nivoa mora. Česte obalne poplave na ostrvima poput Guama, Kuka i Pago Pagua jasno ukazuju na rastuću pretnju koju predstavlja porast nivoa mora.

Prema saopštenju Svetske meteorološke organizacije, zapadni tropski Pacifik beleži brži porast nivoa mora zbog različitih faktora kao što su topljenje leda sa Antarktika, toplije vode i okeanske struje. Sve ovo postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti ovog regiona i potrebi za hitnim akcijama.

Guterres je naglasio važnost prepoznavanja trenutne situacije i preduzimanja odgovarajućih mera kako bi se ublažile posledice klimatskih promena na pacifičke ostrvske nacije. Sa brzinom porasta nivoa mora koja je sada najveća u poslednjih 3.000 godina, jasno je da je potrebno hitno delovanje i globalna solidarnost u suočavanju sa ovim izazovom.